´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 210

Stiati ca... Io are o ...

Stiati ca ...  Io are o rotatie in jurul axei egala cu revolutia in jurul planetei mama, si o orbita aproape circulara, acestea fiind probabil efectele unor puternice forte mareice? Astfel, prezinta spre Jupiter aceeasi fata, intocmai ca satelitul nostru natural. Pe o orbita circulara la 422.000 km de planeta, satelitul este supus constant contractiei si dilatarii in campul gravitational intens al lui Jupiter, fiind de asemenea supus presiunilor si de orbita urmatorului satelit, Europa, cu care este in rezonanta. Ca urmare a fortelor mareice, Io este deformat, iar frecarea rezultata incalzeste si topeste rocile din interior, producand vulcani si revarsari de lava, ca si gheizere de dioxid de sulf. Vulcani de marimea Frantei pot erupe ani de zile incontinuu. Lava este aruncata in spatiu la cateva sute de kilometri, avand initial o temperatura foarte mare, 1627 grade celsius.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 837 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Io este al ...

Stiati ca ...  Io este al cincilea satelit ca marime al sistemului nostru solar si primul din cei galileeni, fiind un iad multicolor? Putin mai mare decat Luna, prezinta cea mai intensa activitate vulcanica din intreg Sistemul Solar.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 838 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Amalthea este un ...

Stiati ca ...  Amalthea este un satelit al planeta Jupiter care se afla la o distanta de 181.000 km de acesta?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 839 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... numarul total de ...

Stiati ca ...  numarul total de satelitii ai planetei Jupiter sunt in numar de peste 60 si constant sunt descoperiti altii?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 840 din categoria stiati ca... astronomie

« 207 208 209

210

211 212 213 »
«

»