´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 227

Stiati ca... emisfera sudica planetei ...

Stiati ca ...  emisfera sudica planetei Marte este predominant acoperita de cratere foarte vechi, pe cand cea nordica prezinta zone mult mai recent formate? Intre aceste zone exista chiar o granita de cativa km grosime.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 905 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Marte este o ...

Stiati ca ...  Marte este o planeta a extremelor in ceea ce priveste relieful? Ea detine recordul la cel mai inalt munte din Sistemul Solar, Olympus Mons, stins in prezent, care are peste 25 km inaltime si 500 km circumferinta; un lant urias de vulcani, lung de 4.000 km si inalt de 10 km, in regiunea de nord, atat de mari incat deformeaza conturul planetei; un sistem de canioane, Valles Marineris, cu o adancime de 2-7 km si o intindere pe o cincime din circumferinta planetei (in comparatie, Marele Canion are doar 446 km lungime si o adancime de 2 km); Hellas Planitia, un crater de impact in emisfera sudica, cu diametrul de 2.000 km si o adancime de 6 km. De asemenea, pe Marte exista un al doilea canion ce depaseste marele nostru canion - Maadim Vallis (numele ebraic al lui Marte) are 700 km lungime, iar in trecut este posibil sa fi fost strabatut de apa lichida.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 906 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... planeta Marte nu ...

Stiati ca ...  planeta Marte nu are camp magnetic, insa exista zone de crusta magnetizate?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 907 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... suprafata planetei Marte ...

Stiati ca ...  suprafata planetei Marte este in principal compusa din bazalt, cu rare zone bogate in silicati, si acoperita de oxid de fier (rugina) fin precum pudra de talc? Ca si in cazul celorlalte planete telurice, suprafata a fost modificata de vulcanism, impacturi cu alte corpuri, miscari ale crustei si eroziune atmosferica.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 908 din categoria stiati ca... astronomie

« 224 225 226

227

228 229 230 »
«

»