´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 24

Stiati ca... Soarele este o ...

Stiati ca ...  Soarele este o stea de dimensiune medie, responsabila de clima, evolutia vietii si majoritatea fenomenelor de pe Pamant?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 93 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... galaxia noastra va ...

Stiati ca ...  galaxia noastra va mai exista doar 5 miliarde de ani? Toate stelele din galaxia din Andromeda se apropie de noi cu 200 de km in fiecare secunda. Peste numai 5 miliarde de ani cele doua galaxii se vor ciocni, formand o noua galaxie care va contine aproape toatee stelele amandurora. Viitorul Soarelui este incert: poate fi azvarlit in spatiu, poate ramane in noua galaxie formata sau se poate ciocni cu o alta stea (varianta cea mai putin probabila.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 94 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... galaxia noastra este ...

Stiati ca ...  galaxia noastra este deformata? Gravitatia galaxiilor vecine au deformat-o pe a noastra. Majoritatea galaxiilor sunt asa. Nu este un disc perfect, o parte fiind indoita in sus, alta in jos. Gravitatia satelitilor galaxiei actioneaza local iar acest lucru duce la indoirea Galaxiei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 95 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... bratele spirale din ...

Stiati ca ...  bratele spirale din galaxe sunt doar o iluzie optica? Bratele spirale sunt regiuni unde obiectele care se rotesc in jurul nucleului galactic sunt fortate sa incetineasca. Astfel se aduna mase de gaz care se ciocnesc si dau nastere stelelor. Vedem brate spirale pentru ca obiectele aflate acolo stralucesc mai puternic decat cele aflate intre brate. Bratele spirale sunt asemanatoare cu regiunea de pe autostrada unde se afla o masina care merge mai incet. Masinile care vin din urma incetinesc, depasesc si se duc mai departe. La fel si stelele din Galaxie. Ajung in bratul spiral, incetinesc, depasesc si pleaca mai departe.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 96 din categoria stiati ca... astronomie

« 21 22 23

24

25 26 27 »
«

»