´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 249

Stiati ca... asa numita crusta ...

Stiati ca ...  asa numita crusta a Pamantului este divizata in cateva placi solide ce plutesc independent pe mantaua lichida? Sunt binecunoscutele placi tectonice. Acestea interactioneaza prin intermediul a doua procese: expansiune (cand o placa se departeaza de alta si intre ele se formeaza o noua crusta) si subductie (cand una dintre placi intra sub cealalta si se distruge in manta).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 993 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... varsta planetei Pamant ...

Stiati ca ...  varsta planetei Pamant este de 4,57 miliarde de ani? Dar cele mai vechi roci au 4 miliarde de ani, iar rocile mai vechi de 3 miliarde de ani sunt extrem de rare. Cele mai vechi fosile, marturii ale vietii, au 3,9 miliarde ani, insa nu avem dovezi despre inceputurile vietii terestre.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 994 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Pamantul are forma ...

Stiati ca ...  Pamantul are forma unui geoid, o sfera turtita usor la poli? Rotatia determina o ridicare a ecuatorului, astfel incat diametrul ecuatorial este mai mare cu 43 km decat diametrul polar. Cele mai mari deviatii locale sunt muntele Everest (8.850 m inaltime) si Groapa Marianelor (10.924 m adancime). Daca e sa il comparam cu un elipsoid perfect, Pamantul are o toleranta de 1/584 (0,17%), ceea ce este mult mai bine pentru ceea ce se cere pentru o bila de biliard, de exemplu (0,22%).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 995 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... intreaga atmosfera se ...

Stiati ca ...  intreaga atmosfera se inalta la peste 250 km? Vazute din spatiu, straturile groase ca troposfera si stratosfera se vad ca un arc albastru luminos ce inconjoara orizontul, pe cand celelalte straturi nu se observa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 996 din categoria stiati ca... astronomie

« 246 247 248

249

250 251 252 »
«

»