´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 25

Stiati ca... 90 din Galaxie ...

Stiati ca ...  90% din Galaxie este invizibila? Din miscarea stelelor in jurul nucleului galactic s-a observat ca forta de atractie a gaurii negre centrale nu este atat de mare incat sa tina pe orbita si cele mai indepartate stele. In acest fel s-a calculat si masa Galaxiei. Problema apare cand se compara masa galaxiei cu cea a tuturor stelelor din ea. Rezultatul este urmatorul: stelele din galaxie constituie doar 10% din masa ei. Restul de 90% sunt invizibile. Astronomii numesc aceasta materie invizibila "materie intunecata".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 97 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... de pe Terra ...

Stiati ca ...  de pe Terra vedem doar 0,000003% din ea? Cele 6000 de stele vizibile cu ochiul liber, imprastiate pe bolta cereasca, reprezinta doar o mica fractiune din cele 200 de miliarde aflate in galaxia noastra. Cele mai indepartate stele vizibile cu ochilul liber se afla la aproximativ 1000 de ani lumina de noi (cu mici exceptii), restul neputand fi vazute fiind prea indepartate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 98 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... galaxia noastra se ...

Stiati ca ...  galaxia noastra se afla intr-o suburbie? Galaxiile se aduna in roiuri si super-roiuri. Roiul de galaxii din Virgo se afla la 60 milioane ani lumina departare si ne atrage gravitational. Daca acesta ar fi centrul unui oras mare, locul in care se afla Galaxia este un cartier marginas.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 99 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... galaxia noastra se ...

Stiati ca ...  galaxia noastra se afla intr-o zona linistita? Galaxia se afla in "Grupul Local", o adunatura de galaxii. Este cel mai masiv membru al acestui grup care contine alte 40-50 de galaxii. Doar galaxia din Andromeda pare putin mai mare, restul fiind galaxii pitice, aglomerari de cateva milioane de stele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 100 din categoria stiati ca... astronomie

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»