´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 26

Stiati ca... galaxia noastra va ...

Stiati ca ...  galaxia noastra va mai exista doar 5 miliarde de ani? Toate stelele din galaxia din Andromeda se apropie de noi cu 200 de km in fiecare secunda. Peste numai 5 miliarde de ani cele doua galaxii se vor ciocni, formand o noua galaxie care va contine aproape toatee stelele amandurora. Viitorul Soarelui este incert: poate fi azvarlit in spatiu, poate ramane in noua galaxie formata sau se poate ciocni cu o alta stea (varianta cea mai putin probabila.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 101 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... galaxia noastra este ...

Stiati ca ...  galaxia noastra este deformata? Gravitatia galaxiilor vecine au deformat-o pe a noastra. Majoritatea galaxiilor sunt asa. Nu este un disc perfect, o parte fiind indoita in sus, alta in jos. Gravitatia satelitilor galaxiei actioneaza local iar acest lucru duce la indoirea Galaxiei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 102 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... bratele spirale din ...

Stiati ca ...  bratele spirale din galaxe sunt doar o iluzie optica? Bratele spirale sunt regiuni unde obiectele care se rotesc in jurul nucleului galactic sunt fortate sa incetineasca. Astfel se aduna mase de gaz care se ciocnesc si dau nastere stelelor. Vedem brate spirale pentru ca obiectele aflate acolo stralucesc mai puternic decat cele aflate intre brate. Bratele spirale sunt asemanatoare cu regiunea de pe autostrada unde se afla o masina care merge mai incet. Masinile care vin din urma incetinesc, depasesc si se duc mai departe. La fel si stelele din Galaxie. Ajung in bratul spiral, incetinesc, depasesc si pleaca mai departe.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 103 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... 90 din Galaxie ...

Stiati ca ...  90% din Galaxie este invizibila? Din miscarea stelelor in jurul nucleului galactic s-a observat ca forta de atractie a gaurii negre centrale nu este atat de mare incat sa tina pe orbita si cele mai indepartate stele. In acest fel s-a calculat si masa Galaxiei. Problema apare cand se compara masa galaxiei cu cea a tuturor stelelor din ea. Rezultatul este urmatorul: stelele din galaxie constituie doar 10% din masa ei. Restul de 90% sunt invizibile. Astronomii numesc aceasta materie invizibila "materie intunecata".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 104 din categoria stiati ca... astronomie

« 23 24 25

26

27 28 29 »
«

»