´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 284

Stiati ca... heliosfera este zona ...

Stiati ca ...  heliosfera este zona in care actioneaza vantul solar? Porneste de la o distanta de 0,1 UA de Soare si se extinde pana la peste 50 UA, unde intervine heliopauza, granita unde vantul solar este oprit de mediul interstelar. Vantul solar este ejectat de Soare in toate directiile. Mult mai departe de orbita lui Pluto acesta incetineste, intalnind gazele din mediul interstelar.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1133 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... stratul superior al ...

Stiati ca ...  stratul superior al cromosferei este in continua miscare concretizeat prin flame-uri ce se intind de-a lungul a cateva mii de kilometri, numite spicule?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1134 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... pe Soare deasupra ...

Stiati ca ...  pe Soare deasupra fotosferei se afla un strat de gaz de 2.000 km grosime, cunoscut sub numele de cromosfera? Aici, energia este in continuare transportata ca radiatie. Se pot vedea celule convective, asemanatoare celor din fotosfera, insa mult mai mari, aspectul fiind numit supergranulatie.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1135 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... suprafata vizibila a ...

Stiati ca ...  suprafata vizibila a Soarelui denumita si fotosfera, este stratul ce impiedica trecerea luminii vizibile? Trecand de fotosfera, energia solara este libera sa se propage in spatiu, deoarece Soarele este format din gaz, suprafata sa nu este solida, ca cea a Terrei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1136 din categoria stiati ca... astronomie

« 281 282 283

284

285 286 287 »
«

»