´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 285

Stiati ca... odata ce energia ...

Stiati ca ...  odata ce energia este produsa in nucleul solar, aceasta trebuie sa paraseasca centrul pentru a ajunge ulterior in regiunile superioare? Transportul fizic al energiei se face prin radiatie, regiunea ce inconjoara nucleul Soarelui este zona radiativa unde, energia, sub forma de radiatie, este transferata prin intermediul interactiilor dintre atomi.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1137 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... rata fuziunii nucleare ...

Stiati ca ...  rata fuziunii nucleare de pe Soare depinde de densitate, astfel ca in nucleu Soarelui permanent se echilibreaza, iar steaua pulseaza usor de-a lungul ciclurilor sale?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1138 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... nucleul Soarelui este ...

Stiati ca ...  nucleul Soarelui este sursa intregii energii solare? Nucleul solar este considerat a se extinde la peste 20% din raza, temperatura aici este de 14727000 grade Celsius, iar materia este foarte densa? Aceste conditii fac posibila desfasurarea fuziunii hidrogenului.In nucleu, caldura intensa nu permite ca atomii sa existe si ii separa in parti componente, electroni si ioni pozitivi, rezultand plasma, neutra din punct de vedere electric. Temperatura foarte mare face particulele sa se miste cu o viteza apreciabila, iar densitatea faciliteaza intalnirea lor, ceea ce duce la reactia de fuziune, formandu-se astfel nuclee mai grele si eliberandu-se energia solara. Cea mai mare parte a vietii sale Soarele va produce heliu din hidrogen.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1139 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... interiorul solar nu ...

Stiati ca ...  interiorul solar nu este direct observabil, deoarece este opac la radiatia electromagnetica? Helioseismologia foloseste undele produse de cutremurele solare pentru a masura si vizualiza structura interna.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1140 din categoria stiati ca... astronomie

« 282 283 284

285

286 287 288 »
«

»