´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 287

Stiati ca... eclipsa solara implica ...

Stiati ca ...  eclipsa solara implica Soarele, Luna si Pamantul? Acestea trebuie sa fie aliniate, Luna trecand printre Soare si Terra, discul lunar va acoperi un timp scurt discul solar. Acest eveniment are loc numai in cazul in care Luna este plina, insa nu in fiecare luna deoarece planul orbitei Lunii este inclinat cu 5 grade fata de ecliptica. Eclipsa are loc astfel in doua pozitii lunare, numite noduri, unde orbita Lunii intersecteaza orbita terestra.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1145 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... petele solare sunt ...

Stiati ca ...  petele solare sunt partea vizibila a fluxurilor magnetice din zona convectiva? Daca stresul asupra fluxului atinge o anumita limita, acesta se va bucla cu capetele spre suprafata Soarelui. Petele apar in general in perechi si au polaritati opuse. Ele migreaza de-a lungul ciclului solar, apropiindu-se de ecuator in perioada de maxim. Sunt usor de observat cu un telescop mic, cu protectia adecvata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1146 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... petele solare sunt ...

Stiati ca ...  petele solare sunt regiuni in care activitatea magnetica este foarte puternica, ceea ce duce la o temperatura mai scazuta dar inca fierbinte, fata de zona inconjuratoare? Temperatura acestor pete se situeaza intre 3727 - 4227 grade Celsius, fata de temperatura normala la suprafata de putin peste 55427 grade Celsius.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1147 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... activitatea magnetica are ...

Stiati ca ...  activitatea magnetica are o influenta importanta asupra activitatii Soarelui? Ciclul prezinta un maxim o data la aproximativ fiecare 11 ani si, de asemenea, un minim. Maximul se caracterizeaza prin pete solare frecvente, explozii solare dese si puternice, intensificarea tuturor fenomenelor solare in general.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1148 din categoria stiati ca... astronomie

« 284 285 286

287

288 289 290 »
«

»