´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 288

Stiati ca... ciclul solar reprezinta ...

Stiati ca ...  ciclul solar reprezinta o perioada de 22 ani in care campul magnetic solar se roteste cu 360 de grade, polii magnetici inversandu-se?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1149 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... ciclul solar are ...

Stiati ca ...  ciclul solar are loc datorita faptului ca nucleul nu se comporta intotdeauna identic? Astfel, pe masura ce reactiile de fuziune consuma hidrogenul, temperatura si presiunea incep sa scada, determinand o relaxare, o crestere in volum. Insa reducerea presiunii face ca masa sa nu mai poata suporta gravitatia, astfel ca se produce un mic colaps, ceea ce duce din nou la cresterea presiunii si temperaturii, si la reluarea ciclului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1150 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... materia solara se ...

Stiati ca ...  materia solara se gaseste sub forma de gaz sau plasma, datorita temperaturii foarte mari? Acest lucru face posibil ca Soarele sa se roteasca la nivelul ecuatorului mai repede (in 25 de zile), decat la latitudini mai mari (35 de zile). Rotatia diferita duce la tensionarea liniilor de camp magnetic, producand pete si proeminente solare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1151 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... straturile superioare are ...

Stiati ca ...  straturile superioare are Soarelui se rotesc diferit fata de nucleu? Iar straturile de la ecuator se rotesc diferit fata de cele de la poli, Aceste anomalii se intampla deoarece steaua nu este un corp solid precum Terra, ci unul gazos. Doar nucleul sau se comporta ca un corp solid din cauza presiunii foarte mari care il tine compact. Soarele emite radiatie de intensitate relativ scazuta de particule incarcate electric in special protoni si electroni, cunoscuta ca vant solar, ce se propaga cu 450 km/s.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1152 din categoria stiati ca... astronomie

« 285 286 287

288

289 290 291 »
«

»