´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 290

Stiati ca... forta centrifuga la ...

Stiati ca ...  forta centrifuga la nivelul ecuatorului produsa de rotatia lenta a Soarelui este de 18 milioane de ori mai slaba decat forta gravitationala? Efectele mareice ale planetelor sunt mult prea slabe pentru a produce o deformare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1157 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Soarele orbiteaza in ...

Stiati ca ...  Soarele orbiteaza in jurul centrului de greutate al sistemului solar care este situat aproape de suprafata sa?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1158 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... desi este doar ...

Stiati ca ...  desi este doar o stea de dimensiune mijlocie, Soarele contine mai mult de 99% din masa intregului Sistem Solar? Fiind o sfera aproape perfecta, axa polara diferind de cea ecuatoriala doar cu 10 km.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1159 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Soarele este o ...

Stiati ca ...  Soarele este o stea solitara, spre deosebire de multe alte stele asemanatoare? Peste doua treimi din stelele vizibile sunt prinse in sisteme duble sau multiple; si totusi, tendinta generala este a sistemelor cu stea unica; cele mai multe pitice rosii, ce intrec cu mult ca numar restul stelelor, se prezinta in sisteme singulare. Soarele s-a format in centrul unei nebuloase gazoase. Modelele computerizate de evolutie stelara arata ca ar avea varsta de 4,57 miliarde ani, aflandu-se aproximativ la jumatatea vietii sale. Neavand destula masa pentru a exploda intr-o supernova, viitorul sau il va reprezenta transformarea in giganta rosie, peste 4-5 miliarde ani, iar straturile superioare se vor extinde pe masura ce hidrogenul din nucleu se consuma.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1160 din categoria stiati ca... astronomie

« 287 288 289

290

291 292 293 »
«

»