´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 292

Stiati ca... Soarele orbiteaza in ...

Stiati ca ...  Soarele orbiteaza in jurul centrului de greutate al sistemului solar care este situat aproape de suprafata sa?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1165 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... desi este doar ...

Stiati ca ...  desi este doar o stea de dimensiune mijlocie, Soarele contine mai mult de 99% din masa intregului Sistem Solar? Fiind o sfera aproape perfecta, axa polara diferind de cea ecuatoriala doar cu 10 km.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1166 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Soarele este o ...

Stiati ca ...  Soarele este o stea solitara, spre deosebire de multe alte stele asemanatoare? Peste doua treimi din stelele vizibile sunt prinse in sisteme duble sau multiple; si totusi, tendinta generala este a sistemelor cu stea unica; cele mai multe pitice rosii, ce intrec cu mult ca numar restul stelelor, se prezinta in sisteme singulare. Soarele s-a format in centrul unei nebuloase gazoase. Modelele computerizate de evolutie stelara arata ca ar avea varsta de 4,57 miliarde ani, aflandu-se aproximativ la jumatatea vietii sale. Neavand destula masa pentru a exploda intr-o supernova, viitorul sau il va reprezenta transformarea in giganta rosie, peste 4-5 miliarde ani, iar straturile superioare se vor extinde pe masura ce hidrogenul din nucleu se consuma.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1167 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Soarele gigantul sistemului ...

Stiati ca ...  Soarele, gigantul sistemului solar, este de fapt o stea normala, modesta ca marime, temperatura si manifestari? Soarele este o stea de tip G2V, aflat in secventa principala (perioada de maturitate a stelei), chiar la mijlocul acesteia. Stelele cu adevarat masive exista in numar mic, pe cand stelele mici, ca piticele rosii, sunt extrem de numeroase.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1168 din categoria stiati ca... astronomie

« 289 290 291

292

293 294 295 »
«

»