´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 300

Stiati ca... printre cele mai ...

Stiati ca ...  printre cele mai mari stele cunoscute este steaua Epsilon din Constelatia Vizitiului? Diametrul acesteia intrece de 2.850 de ori pe acela al Soarelui. In el ar incapea tot sistemul nostru planetar pana la Saturn.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1197 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... exista si stele ...

Stiati ca ...  exista si stele pitice? Astfel, steaua Kulper, o stea cu un diametru pe jumatate cat al Pamantului are o forta de atractie de milioane de ori mai mare decat a Terrei? O paine care pe planeta noastra are 1 kg, ar cantari la suprafata acestei stele mii de tone, iar un om ajunge sa cantareasca sute de mii de tone, fiind strivit intr-o clipa de propria lui greutate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1198 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... caldura pe care ...

Stiati ca ...  caldura pe care o trimite Soarele spre Pamant in timp de un an ar putea topi un strat de gheata inalt de 36 de metri care ar acoperi tot globul pamantesc? Din aceasta uriasa caldura, numai a doua miliarda parte ajunge pana la marginea atmosferei terestre. De asemenea, pentru a obtine energia raspandita de soare intr-o secunda trebuie sa ardem 11,5 miliarde de tone de antracit. Aceasta energie ar fi suficienta pentru a topi un strat de gheata gros de circa 1.000 km care ar acoperi Pamantul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1199 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... se pare totusi ...

Stiati ca ...  se pare, totusi, ca in anumite locuri de pe Pamant, ne putem simti mai usori decat in altele? Acest fenomen este explicat prin faptul ca, in unele regiuni de pe planeta, atractia gravitationala actioneaza cu o forta mai mare decat in majoritatea zonelor. Un punct in care gravitatia se manifesta cu intensitate scazuta se afla in vecinatatea coastelor indiene, in timp ce, fenomenul atractiei actioneaza mai pronuntat in Oceanul Pacific de Sud. Cauza acestor iregularitati este momentan necunoscuta!

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1200 din categoria stiati ca... astronomie

« 297 298 299

300

301 302 303 »
«

»