´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 326

Stiati ca... topirea rapida a ...

Stiati ca ...  topirea rapida a ghetarilor in Alaska poate determina literalmente inaltarea pamantului, generand astfel puternice cutremure?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1301 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... orbita Pamantului incepe ...

Stiati ca ...  orbita Pamantului incepe sa semene tot mai mult cu artera supraaglomerata a unei mari metropole? Potrivit publicatiei "Le Journal de Montreal", Terra este incercuita de 450 de sateliti si aproape 150 000 de resturi de rachete vechi, ramase pe orbita planetei noastre. Ele sunt rezultatul cursei spatiale pentru obtinerea unui loc extraterestru in domeniul telecomunicatiilor si nu numai. Marea aglomeratie orbitala i-a pus deja pe ganduri pe specialisti, mai ales dupa ce statia ruseasca MIR a fost la un pas de coliziune cu un satelit american. NASA a studiat efectele unor ciocniri spatiale si a conchis ca un biet surub ratacit in cosmos poate sa strapunga un vehicul spatial si sa omoare echipajul acestuia. Impactul cu o bucata de metal de cativa centimetri aflata pe orbita circumterestra este la fel de ditrugator ca ciocnirea cu un camion care ruleaza cu 150 de kilometri la ora. Pentru evitarea unui dezastru, viitoarea statie spatiala internationala - ale carei temelii s-au pus deja - va avea un "blindaj" protector rezistent la orice tip de coliziune cu deseurile spatiale. NASA a pus in discutie si vulnerabilitatea navetelor spatiale. Potrivit agentiei, riscul unei coliziuni este de unu la 400. Ce-i drept, de doua ori mai mic decat riscul unei probleme de lansare. In privinta circulatiei prin cosmos, viitorul se anunta unul aglomerat si nu este exclusa aparitia unui regulament de circulatie extraterestra.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1302 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... existenta atmosferei micsoreaza ...

Stiati ca ...  existenta atmosferei micsoreaza diferentele de temperatura de la zi la noapte? Stratul de aer nu lasa caldura acumulata de Pamant sa se risipeasca in spatiul cosmic.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1303 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... luna si unele ...

Stiati ca ...  luna si unele planete din sistemul nostru solar sunt lipsite de atmosfera?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 1304 din categoria stiati ca... astronomie

« 323 324 325

326

327 328 329 »
«

»