´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 40

Stiati ca... Leonardo da Vinci ...

Stiati ca ...  Leonardo da Vinci a fost prima persoana care a dat o explicatie pentru faptul ca cerul este albastru? Aceasta culoare este determinata de felul in care se reflect lumina Soarelui in atmosfera Pamantului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 157 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... telescopul spatial american ...

Stiati ca ...  telescopul spatial american Kepler a descoperit 11 noi sisteme planetare, care includ un numar total de 26 de planete, insa doar unul dintre aceste 11 noi sisteme seamana cu sistemul nostru solar, Kepler-33, cel mai vechi si mai mare dintre toate? Acesta este format din cinci planete, fata de opt cat numara sistemul nostru solar. Cu aceste noi sisteme planetare, numarul exoplanetelor descoperite si confirmate de Kepler pana in prezent se ridica la 60. In acelasi timp, totalul planetelor care se gasesc in afara sistemului nostru solar se ridica la 2.300.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 158 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... nebuloasele planetare in ...

Stiati ca ...  nebuloasele planetare, in ciuda numelui lor, reprezinta ultimele stadii de viata ale unor stele de marimea Soarelui, care si-au "lepadat" straturile exterioare, iar ceea ce ramane in centru este o stea pitica alba, care emite o radiatie ultravioleta intensa ce face ca gazele din nebuloasa sa emita, la randul lor, o lumina de culoare vie?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 159 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... vechii egipteni monitorizau ...

Stiati ca ...  vechii egipteni monitorizau revarsarile Nilului si au observat ca Nilul isi umfla apele cand cea mai stralucitoare stea de pe cer, Sirius, apare pe bolta cereasca, la mijlocul lui iulie, in zori, dupa o lunga perioada in care nu putea fi vazuta? Revarsarile atingeau intensitatea maxima abia in luna septembrie, dupa care incepeau sa scada.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 160 din categoria stiati ca... astronomie

« 37 38 39

40

41 42 43 »
«

»