´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 43

Stiati ca... stelele in jurul ...

Stiati ca ...  stelele in jurul carora se roteste Proxima Centauri formeaza si ele un sistem binar, doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa, cu perioada de 80 de ani? Una este o data si jumatate mai luminoasa decat Soarele, iar cealalta pe jumatate, varsta lor fiind asemanatoare cu a acestuia (5 miliarde de ani)? Sistemul acesta solar se afla in directia constelatiei Centaurus.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 169 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... astronomii au descoperit ...

Stiati ca ...  astronomii au descoperit cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI? Explozia unei stele albastre in constelatia Delfinului a provocat o strafulgerare, care a atins nivelul la care a putut fi vazuta cu ochiul liber. Cu toate astea, distanta pana la noua stea nu a fost inca stabilita. Conform compararii coordonatelor luminozitatii cu cataloage detaliate de stele, a fost posibila stabilirea faptului ca explozia s-a produs acolo unde se afla steaua gigant PNV J20233073+2046041.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 170 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cea mai batrana ...

Stiati ca ...  cea mai batrana planeta cunoscuta are 12,7 miliarde de ani? Numele planetei este Matusalem (Methuselah), iar cel de catalog este PSR B1620-26 b fiind la ora actuala cea mai batrana planeta cunoscuta din Univers. A fost descoperita in 1993 in constelatia Scorpionului, aflandu-se la nu mai putin de 12.400 de ani-lumina departare de Pamant si orbiteaza, atentie, in jurul a doua stele, un pulsar si o pitica alba care formeaza impreuna o asa-numita stea binara. Matusalem s-a format la doar 2 miliarde de ani dupa Big Bang, fiind astfel cu aproximativ 8 miliarde de ani mai in varsta decat Pamantul. Acest fapt certifica ideea ca mai pot exista si alte planete mai batrane decat Pamantul si pe care este posibil ca viata sa fi aparut deja daca nu a si disparut intre timp.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 171 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... a fost descoperita ...

Stiati ca ...  a fost descoperita Alpha Centauri Bb, cea mai apropiata planeta din afara sistemului nostru solar? Alpha Centauri Bb se afla la 4,3 ani-lumina distanta de Pamant, fiind astfel cea mai apropiata planeta de Terra, aflata in afara sistemului nostru solar, si cea mai mica planeta cunoscuta ce orbiteaza o stea comparabila cu Soarele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 172 din categoria stiati ca... astronomie

« 40 41 42

43

44 45 46 »
«

»