´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 44

Stiati ca... Sirius este cea ...

Stiati ca ...  Sirius este cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii? Sirius se gaseste la 8,6 ani-lumina de sistemul nostru solar si este o stea care poate fi observata cu ochiul liber pe cerul noptii, motiv pentru care grecii antici i-au dat acest nume ce provine din cuvantul "seirios" care in greaca veche insemna "extravagant". Sirius este de doua ori mai stralucitoare decat Canopus care se afla la 310 ani-lumina si de cinci ori mai stralucitoare decat Alfa Centauri care se afla si ea la "doar" 4,4 ani lumina.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 173 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Marea Linistii este ...

Stiati ca ...  Marea Linistii este una dintre "campiile" obscure aie Lunii? Se afla in patrarul din nord-est al Lunii, intre Marea Seninatatii si Marea Fecunditatii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 174 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Crucea Sudului se ...

Stiati ca ...  Crucea Sudului se afla in emisfera de sud si reprezinta o constelatie formata din patru stele asezate in forma de cruce? Nu are acelasi rol de "orientare" ca si Polaris in emisfera nordica, deoarece stelele din aceasta constelatie sunt relativ indepartate de Polul Ceresc Austral si nu servesc, din acest motiv, drept ghid. Apare pe steagurile Australiei, Noii Zeelande, Braziliei si statului Samoa de Vest.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 175 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... o cometa este ...

Stiati ca ...  o cometa este un corp ceresc alcatuit dintr-un nucleu luminos inconjurat de gaze si de pulberi? Cand se apropie de Soare, gazele se evapora si se produce o luminozitate sub forma de coama, pe care "vantul solar" o transforma intr-o coada mare si stralucitoare. in trecut, caderea unei comete era motiv de teama si speculatii. Una dintre cele mai faimoase comete este Halley, care se intoarce la fiecare 76 de ani. O asteptam, din nou, in anul 2061.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 176 din categoria stiati ca... astronomie

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»