´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 45

Stiati ca... astronomii au descoperit ...

Stiati ca ...  astronomii au descoperit cea mai stralucitoare noua stea din secolul XXI? Explozia unei stele albastre in constelatia Delfinului a provocat o strafulgerare, care a atins nivelul la care a putut fi vazuta cu ochiul liber. Cu toate astea, distanta pana la noua stea nu a fost inca stabilita. Conform compararii coordonatelor luminozitatii cu cataloage detaliate de stele, a fost posibila stabilirea faptului ca explozia s-a produs acolo unde se afla steaua gigant PNV J20233073+2046041.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 177 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cea mai batrana ...

Stiati ca ...  cea mai batrana planeta cunoscuta are 12,7 miliarde de ani? Numele planetei este Matusalem (Methuselah), iar cel de catalog este PSR B1620-26 b fiind la ora actuala cea mai batrana planeta cunoscuta din Univers. A fost descoperita in 1993 in constelatia Scorpionului, aflandu-se la nu mai putin de 12.400 de ani-lumina departare de Pamant si orbiteaza, atentie, in jurul a doua stele, un pulsar si o pitica alba care formeaza impreuna o asa-numita stea binara. Matusalem s-a format la doar 2 miliarde de ani dupa Big Bang, fiind astfel cu aproximativ 8 miliarde de ani mai in varsta decat Pamantul. Acest fapt certifica ideea ca mai pot exista si alte planete mai batrane decat Pamantul si pe care este posibil ca viata sa fi aparut deja daca nu a si disparut intre timp.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 178 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... a fost descoperita ...

Stiati ca ...  a fost descoperita Alpha Centauri Bb, cea mai apropiata planeta din afara sistemului nostru solar? Alpha Centauri Bb se afla la 4,3 ani-lumina distanta de Pamant, fiind astfel cea mai apropiata planeta de Terra, aflata in afara sistemului nostru solar, si cea mai mica planeta cunoscuta ce orbiteaza o stea comparabila cu Soarele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 179 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Sirius este cea ...

Stiati ca ...  Sirius este cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii? Sirius se gaseste la 8,6 ani-lumina de sistemul nostru solar si este o stea care poate fi observata cu ochiul liber pe cerul noptii, motiv pentru care grecii antici i-au dat acest nume ce provine din cuvantul "seirios" care in greaca veche insemna "extravagant". Sirius este de doua ori mai stralucitoare decat Canopus care se afla la 310 ani-lumina si de cinci ori mai stralucitoare decat Alfa Centauri care se afla si ea la "doar" 4,4 ani lumina.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 180 din categoria stiati ca... astronomie

« 42 43 44

45

46 47 48 »
«

»