´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 68

Stiati ca... datorita energiei termale ...

Stiati ca ...  datorita energiei termale, unele dintre moleculele aflate la granita superioara a atmosferei Pamantului isi maresc viteza de miscare pana la punctul in care pot evada din sfera de influenta a gravitatiei terestre? Acest lucru duce la o scurgere lenta dar constanta a atmosferei in spatiu. Deoarece hidrogenul nefixat are o greutate moleculara scazuta, el poate deprinde viteza necesara unei evadari mai rapide si se poate scurge in spatiul cosmic la o rata superioara. Din acest motiv, atmosfera actuala a Pamantului se oxideaza mai degraba decat se reduce, consecintele acestui fapt tinand de nivelul naturii chimice a vietii care s-a dezvoltat pe planeta. Atmosfera bogata in oxigen retine o mare parte din hidrogenul care supravietuieste, blocandu-l in molecule de apa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 269 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... gravitatia nu este ...

Stiati ca ...  gravitatia nu este uniforma pe toata suprafata Pamantului? Se pare ca in anumite locuri de pe Pamant, ne putem simti mai grei decat in altele. Acest fenomen este explicat prin faptul ca, in unele regiuni de pe planeta, atractia gravitationala actioneaza cu o forta mai mare decat in majoritatea zonelor. Un punct in care gravitatia se manifesta cu intensitate scazuta se afla in vecinatatea coastelor indiene, in timp ce, fenomenul atractiei actioneaza mai pronuntat in Oceanul Pacific de Sud. Cauza acestor iregularitati este momentan necunoscuta, de vreme ce nu aspectul suprafetelor pare sa influenteze aceste reactii. Ca atare, satelitii gemeni GRACE ai NASA, lansati in martie 2002, fac masuratori detaliate ale campului gravitational al Pamantului, care vor duce, spera cercetatorii, la descoperiri importante referitoare la gravitatie si la sistemele naturale ale Terrei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 270 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... planeta Mercur este ...

Stiati ca ...  planeta Mercur este planeta situata cel mai aproape de Soare si a doua dintre cele mai mici planete ale Sistemului Solar? Aceasta planeta este mai mica decat satelitul lui Jupiter, Ganimede si satelitul planetei Saturn,Titan. Mercur are cerul intotdeauna negru pentru ca nu sre in principiu, o atmosfera capabila sa produca imprastierea razelor solare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 271 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Pamantul si Luna ...

Stiati ca ...  Pamantul si Luna sunt legate prin fortele gravitationale, Pamantul si singurul sau satelit, Luna, calatoresc impreuna prin spatiu? Luna executa si o misacare de rotatie completa in jurul Pamantului de durata unei luni calendaristice.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 272 din categoria stiati ca... astronomie

« 65 66 67

68

69 70 71 »
«

»