´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 70

Stiati ca... gravitatia nu este ...

Stiati ca ...  gravitatia nu este uniforma pe toata suprafata Pamantului? Se pare ca in anumite locuri de pe Pamant, ne putem simti mai grei decat in altele. Acest fenomen este explicat prin faptul ca, in unele regiuni de pe planeta, atractia gravitationala actioneaza cu o forta mai mare decat in majoritatea zonelor. Un punct in care gravitatia se manifesta cu intensitate scazuta se afla in vecinatatea coastelor indiene, in timp ce, fenomenul atractiei actioneaza mai pronuntat in Oceanul Pacific de Sud. Cauza acestor iregularitati este momentan necunoscuta, de vreme ce nu aspectul suprafetelor pare sa influenteze aceste reactii. Ca atare, satelitii gemeni GRACE ai NASA, lansati in martie 2002, fac masuratori detaliate ale campului gravitational al Pamantului, care vor duce, spera cercetatorii, la descoperiri importante referitoare la gravitatie si la sistemele naturale ale Terrei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 277 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... planeta Mercur este ...

Stiati ca ...  planeta Mercur este planeta situata cel mai aproape de Soare si a doua dintre cele mai mici planete ale Sistemului Solar? Aceasta planeta este mai mica decat satelitul lui Jupiter, Ganimede si satelitul planetei Saturn,Titan. Mercur are cerul intotdeauna negru pentru ca nu sre in principiu, o atmosfera capabila sa produca imprastierea razelor solare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 278 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Pamantul si Luna ...

Stiati ca ...  Pamantul si Luna sunt legate prin fortele gravitationale, Pamantul si singurul sau satelit, Luna, calatoresc impreuna prin spatiu? Luna executa si o misacare de rotatie completa in jurul Pamantului de durata unei luni calendaristice.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 279 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Luna este cel ...

Stiati ca ...  Luna este cel mai apropiat corp ceresc fata de Pamant, situandu-se in medie la 385000 km de acesta?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 280 din categoria stiati ca... astronomie

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»