´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 8

Stiati ca... Phoenix a fost ...

Stiati ca ...  Phoenix a fost un modul de asolizare care putea excava mici cantitati din solul martian? Phoenix a ajuns in regiunea polului nord al planetei unde a descoperit ca solul este amestecat cu gheata iar o parte din gheata contine si mici cantitati de apa. Misiunea Phoenix a fost lansata pe 4 august 2007 si a amartizat in ziua de 25 mai 2008. Pe 10 noiembrie 2008 misiunea a fost declarata terminata pentru ca operatorii sai nu au mai putut contacta sonda.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 29 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in august 2005 ...

Stiati ca ...  in august 2005 NASA a lansat sonda Mars Reconnaissance Orbiter care a ajuns pe orbita martiana pe 10 martie 2006? De atunci ne surprinde cu imaginile de inalta rezolutie pe care se pot vedea bolovani ce au alunecat pe marginea craterelor, avalanse la polii planetei sau pesteri martiene.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 30 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in anul 2003 ...

Stiati ca ...  in anul 2003, NASA a trimis pe marte doua vehicule cu sase roti Spirit si Opportunity care se pot orienta singure, pot studia rocile indeaproape si pot lua imagini de mare rezolutie a suprafetei planetei? In ianuarie 2004 amandoua roverele preluau mostre de pe Marte cautand indicii privind existentei apei. Misiunile trebuiau sa dureze numai noua luni, dar, in 2009 amandoua rovere inca mai functioneaza. Singurul care a descoperit ca pe planeta a curs apa este Opportunity.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 31 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in anul 2003 ...

Stiati ca ...  in anul 2003, agentia spatiala europeana, ESA, a lansat sonda Mars Express ce a transportat pana la Marte si modulul Beagle? Mars Express a devenit un satelit al planetei iar Beagle a asolizat. Din pacate semnalul modulului Beagle nu a mai fost detectat. In schimb Mars Express functioneaza si acum. A detectat aurore polare martiene si existenta metanului atmosfera.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 32 din categoria stiati ca... astronomie

« 5 6 7

8

9 10 11 »
«

»