´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 82

Stiati ca... este posibil ca ...

Stiati ca ...  este posibil ca, in timpul periheliului, Sedna sa aiba o atmosfera foarte rarefiata? Temperatura urca pana la -237 grade Celsius, iar presiunea ar putea atinge 14 microbari.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 325 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... suprafata Sednei este ...

Stiati ca ...  suprafata Sednei este surprinzator de rosiatica? Este unul din cele mai rosii obiecte din Sistemul Solar, aproape la fel ca Marte, culoare datorata hidrocarburilor formate in urma actiunii radiatiilor violete asupra compusilor organici simpli, iar faptul ca Sedna ar fi fost ferita de-a lungul timpului de impacturile dese care au loc in Sistemul Solar interior i-a pastrat suprafata nealterata timp de eoni.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 326 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... diametrul Sednei a ...

Stiati ca ...  diametrul Sednei a fost estimat la 1.200-1.600 km? In 2012, in urma unor masuratori efectuale de telescopul spatial Herschel, diametrul a fost revizuit la in jur de 1.000 km, mai mic decat cel al lui Charon, satelitul lui Pluton.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 327 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... initial s-a crezut ...

Stiati ca ...  initial s-a crezut ca Sedna ar avea un satelit? Insa in urma observatiilor se stabilise o perioada de rotatie de 20 zile, mult prea lenta comparativ cu alte obiecte din zona; astfel, un satelit de dimensiuni mari ar fi explicat aceasta rotatie, cum se intampla in cazul lui Pluton. Cautarile au ramas insa fara rezultat, iar observatii ulterioare au estimat ca Sedna se roteste in doar 10 ore.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 328 din categoria stiati ca... astronomie

« 79 80 81

82

83 84 85 »
«

»