´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 84

Stiati ca... suprafata Sednei este ...

Stiati ca ...  suprafata Sednei este surprinzator de rosiatica? Este unul din cele mai rosii obiecte din Sistemul Solar, aproape la fel ca Marte, culoare datorata hidrocarburilor formate in urma actiunii radiatiilor violete asupra compusilor organici simpli, iar faptul ca Sedna ar fi fost ferita de-a lungul timpului de impacturile dese care au loc in Sistemul Solar interior i-a pastrat suprafata nealterata timp de eoni.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 333 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... diametrul Sednei a ...

Stiati ca ...  diametrul Sednei a fost estimat la 1.200-1.600 km? In 2012, in urma unor masuratori efectuale de telescopul spatial Herschel, diametrul a fost revizuit la in jur de 1.000 km, mai mic decat cel al lui Charon, satelitul lui Pluton.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 334 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... initial s-a crezut ...

Stiati ca ...  initial s-a crezut ca Sedna ar avea un satelit? Insa in urma observatiilor se stabilise o perioada de rotatie de 20 zile, mult prea lenta comparativ cu alte obiecte din zona; astfel, un satelit de dimensiuni mari ar fi explicat aceasta rotatie, cum se intampla in cazul lui Pluton. Cautarile au ramas insa fara rezultat, iar observatii ulterioare au estimat ca Sedna se roteste in doar 10 ore.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 335 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Sedna nu intra ...

Stiati ca ...  Sedna nu intra niciodata in regiunea centurii Kuiper, deci nu apartine acesteia? Exista si alte obiecte care se departeaza apreciabil de Soare, insa majoritatea orbitei lor se afla in interiorul centurii Kuiper, spre deosebire de Sedna.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 336 din categoria stiati ca... astronomie

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»