´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 84

Stiati ca... originea norului lui ...

Stiati ca ...  originea norului lui Oort se regaseste in discul protoplanetar originar, existent in jurul Soarelui in urma cu 4,6 miliarde ani? Modele arata ca obiectele ce-l compun s-au format mai aproape de Soare, fiind ejectate ulterior de planetele nou formate, in special de Jupiter. De asemenea, cometele ejectate reprezinta o mica parte din numarul initial, cele mai multe fiind implicate in coliziuni.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 333 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... obiectele ce alcatuiesc ...

Stiati ca ...  obiectele ce alcatuiesc norul lui Oort sunt extrem de rarefiate, probabil ca intre ele se afla zeci de milioane de kilometri? Densitatea norului interior, dupa cum arata modelele, ar trebui sa fie de zeci pana la sute de ori mai mare decat cea a regiunii exterioare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 334 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... norul lui Oort ...

Stiati ca ...  norul lui Oort, in imensitatea sa, contine intre 100 miliarde pana la peste 2 trilioane de corpuri formate preponderent din diverse tipuri de gheata, mult mai multe decat toate stelele din intreaga Cale Lactee? Masa totala a acestora este estimata la cateva mase terestre, limita maxima fiind de 40. Aceste corpuri pot fi, ocazional, perturbate de apropierea de alte stele, nori de gaz gigantici sau interactiuni cu discul galaxiei insasi, si aruncate in spatiul interstelar, sau pot fi trimise in Sistemul Solar interior, sub forma cometelor de perioada lunga.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 335 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in anul 1950 ...

Stiati ca ...  in anul 1950 astronomul Jan Oort a presupus existenta unui nor sferic ce ar inconjura intreg Sistemul Solar,ce s-ar intinde intre greu imaginabilele limite de 2.000 pana la 100.000 UA (o unitate astronomica este egala cu distanta Pamant - Soare, aproximativ 150 milioane km)? Granita sa ar reprezenta-o zona in care influenta gravitationala a Soarelui este egalata de influentele gravitationale ale stelelor vecine! De altfel, granita norului s-ar afla la aproximativ 2 ani-lumina, aproape jumatate din distanta pana la cea mai apropiata stea vecina, Proxima Centauri. Teoria existentei acestui nor s-a bazat pe cateva observatii: in primul rand, nicio cometa de perioada lunga nu a avut o orbita care sa sugereze ca ar fi provenit din spatiul interstelar. In al doilea rand, acest tip de comete intra in Sistemul Solar interior din diferite zone. In ultimul rand, cele mai multe orbite arata ca locul de unde provin aceste comete s-ar situa undeva la 50.000 UA.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 336 din categoria stiati ca... astronomie

« 81 82 83

84

85 86 87 »
«

»