´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 9

Stiati ca... la data de ...

Stiati ca ...  la data de 24 octombrie 2001 a ajuns pe Marte sonda Mars Odyssey? Mars Odyssey a detectat hidogen in stratul de praf ce acopera unele zone ceea ce indica faptul ca pe planeta a existat candva apa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 33 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... la data de ...

Stiati ca ...  la data de 11 septembrie 1997 pe Marte a ajuns sonda americana Mars Global Surveyor? Orbita sondei facea ca aceasta sa se apropia la numai 400 km de suprafata planetei, asftel ca s-au obtinut zeci de mii de imagini de inalta rezolutie. Cu ajutorul acestei sonde s-a detectat campul magnetic al planetei dar si ca acesta este de 800 de ori mai putin intens decat al Terrei. Canioanele din Noctis Labyrintus arata ca materialul de acolo este stratificat. In imaginile transmise de sonda s-au descoperit cateva cratere ce au fost inundate de un lichid in trecutul planetei. O alta descoperire a sondei a fost ca grosimea calotelor polare este mare. Calota polara de nord are o grosime de 5 km.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 34 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in cadrul misiunii ...

Stiati ca ...  in cadrul misiunii Mars Pathfinder (4 iulie 1997) au ajuns pe Marte un lander si un mic rover? La o zi dupa asolizare miniroverul Sojourner si-a inceput plimbarea printre bolovani si a descoperit ca toti bolovanii sunt de origine vulcanica. A mai descoperit ca sub stratul de roci fine de la suprafata se afla un al strat, mult mai fin, la fel de fin ca pudra de talc.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 35 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... imaginile transmise de ...

Stiati ca ...  imaginile transmise de Mariner 9 au aratat pentru prima oara vulcanii de pe Marte precum si canionul gigantic Valles Marineris? O furtuna de nisip a impiedicat pentru putin timp cartografierea planetei dar dupa cateva zile norii de praf s-au retras.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 36 din categoria stiati ca... astronomie

« 6 7 8

9

10 11 12 »
«

»