´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 97

Stiati ca... Pluton si principalul ...

Stiati ca ...  Pluton si principalul sau satelit Charon sunt de fapt un sistem dublu, centrul de greutate in jurul caruia se rotesc acestea gasindu-se in spatiu, si nu in interiorul unuia dintre corpuri? Charon este sincron cu Pluton, lucru des intalnit in cazul satelitilor sistemului solar, insa in acest caz si Pluton este sincron cu Charon, ambele aratandu-si aceeasi fata.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 385 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... Pluton realizeaza o ...

Stiati ca ...  Pluton realizeaza o orbita completa in 248 de ani terestri? Caracteristicile orbitale difera de cele ale planetelor sistemului solar - excentricitatea este ridicata (orbita este mult mai alungita), iar inclinatia fata de ecliptica (planul ecuatorial al Soarelui) este mare. Mai mult, orbita planetoidului pare sa nu fie stabila pe termen lung. Timp de 20 de ani din fiecare perioada orbitala Pluton se afla mai aproape de Soare decat Neptun; cu toate acestea nu exista pericolul unei coliziuni cu planeta, din cauza inclinatiei mari a orbitei plutoniene.Pluton realizeaza o orbita completa in 248 de ani terestri? Caracteristicile orbitale difera de cele ale planetelor sistemului solar - excentricitatea este ridicata (orbita este mult mai alungita), iar inclinatia fata de ecliptica (planul ecuatorial al Soarelui) este mare. Mai mult, orbita planetoidului pare sa nu fie stabila pe termen lung. Timp de 20 de ani din fiecare perioada orbitala Pluton se afla mai aproape de Soare decat Neptun; cu toate acestea nu exista pericolul unei coliziuni cu planeta, din cauza inclinatiei mari a orbitei plutoniene.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 386 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... odata considerat planeta ...

Stiati ca ...  odata considerat planeta, Pluton a fost decazut din acest drept datorita descoperirii altor corpuri de dimensiuni asemanatoare, apartinand centurii Kuiper? In prezent caracteristicile unei planete sunt orbita in jurul Soarelui, dimensiunile indeajuns de mari astfel incat propria gravitatie sa-i confere forma sferica, si capacitatea de a curata de resturi propria orbita. Aceasta din urma conditie nu este indeplinita de micul planetoid.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 387 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... cei mai multi ...

Stiati ca ...  cei mai multi planetoizi au si sateliti? De fapt, cazurile de obiecte binare in zona centurii sunt des intalnite, prea des ca sa poata fi explicate de actualele modele.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 388 din categoria stiati ca... astronomie

« 94 95 96

97

98 99 100 »
«

»