´╗┐

Stiati ca ... astronomie

curiozitati despre astronomie - pagina 97

Stiati ca... centura Kuiper are ...

Stiati ca ...  centura Kuiper are si zone instabile, datorita perturbarii continue produse de Neptun? De exemplu, intre 40 si 42 UA niciun corp nu poate avea o orbita care sa se pastreze o perioada indelungata. Dincolo de aceasta granita se afla zona cea mai populata a centurii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 385 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... exista un numar ...

Stiati ca ...  exista un numar de obiecte ce au trecut granita orbitei neptuniene spre interior? Acestea insa nu au orbite stabile pe termen lung. Chiron, cel mai mare dintre acestea, daca se va apropia de Soare indeajuns de mult va incepe sa se comporte ca o cometa. Fiind de 20 de ori mai mare decat Halley, spectacolul oferit va fi cu adevarat grandios.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 386 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... centura Kuiper este ...

Stiati ca ...  centura Kuiper este alcatuita din resturi ramase de la inceputul sistemului solar? Din cauza densitatii scazute a materialului din zona, fragmentele nu s-au putut uni pentru a forma o planeta, ci doar corpuri mici. Modelele computerizate arata ca si probabilitatea formarii lui Uranus si Neptun in zona in care acestea se afla este mica, acestea formandu-se probabil in apropierea orbitei lui Jupiter, pentru ca ulterior sa migreze in exterior.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 387 din categoria stiati ca... astronomie

Stiati ca... in centura Kuiper ...

Stiati ca ...  in centura Kuiper predomina diferite tipuri de gheata? Se crede ca in aceasta zona exista peste 70.000 obiecte cu diametrul mai mare de 100 km. Cometele cu o perioada de revolutie mai scurta de 200 de ani provin din centura Kuiper. De altfel, compozitia corpurilor de aici este in general asemanatoare celei cometare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 388 din categoria stiati ca... astronomie

« 94 95 96

97

98 99 100 »
«

»