´╗┐

Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 30

Stiati ca... irish whisky este ...

Stiati ca ...  irish whisky este un distilat din cereale, produs in Irlanda, folosin-du-se in special malt de orz? Este distilat de trei ori in alambicuri separate si lasat la invechit timp de cel putin 3 ani, in butoaie din lemn de diferite esente, noi sau folosite anterior pentru alte produse. Rye whiskey - produs in Statele Unite, trebuie sa contina cel putin 51% malt de secara si sa fie pastrat in butoaie noi de gorun, carbonizate in interior. Poate fi si un amestec de diferite cantitati de whiskey, dar de acelasi tip. Scotch whisky - este cel mai complex whisky si trebuie sa fie produs in Scotia. Difera numai inscriptiile de pe etichete. Blended - este un amestec de mai multe tipuri de whisky de malt si de cereale, in proportii variabile, dar, in general, proportia este de circa 40% whisky din malt si 60% whisky din boabe (grain whisky). Single malt - indica faptul ca acest whisky a fost produs intr-o anumita distilerie si, in final, a fost amestecat cu whisky-uri provenite si din alte distilerii. Este cunoscut si sub numele de malt whisky sau scotch malt whisky.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 117 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... tequila este un ...

Stiati ca ...  tequila este un rachiu produs in Mexic, in statul Jalisco, regiunea Tequila? Distilatul trebuie obtinut exclusiv din soiul de agave azul tequilana weber, denumita si agava albastra. Cand planta ajunge la maturitate deplina, adica in jur de 8-10 ani, i se indeparteaza frunzele si se utilizeaza doar bulbul, numit cabeza pinas, cu masa de 40-50 kg. Aceasta materie prima, dusa in distilerie, este taiata in bucatele, tinuta la cald timp de doua zile, tocata marunt si presata pentru a extrage un suc, numit aguamiel, care este lasat sa fermenteze 4 zile si apoi este distilat de doua ori. Dupa alte tratamente, printre care reducerea concentratiei alcoolice si circa zece zile de sedimentare, distilatul este gata pentru a fi imbuteliat, purtand pe eticheta inscriptia Tequila Blanca sau Silver. Denumirile Dorado si Reposado indica faptul ca tequila a stat intre 6 luni si un an la invechire in butoaie de gorun alb, iar inscriptia Anejo inseamna ca a fost tinuta in butoaie cel putin 2-3 ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 118 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... bourbon whiskey trebuie ...

Stiati ca ...  bourbon whiskey trebuie sa contina 51% distilat de porumb? Initial a fost produs in tinutul Bourbon (Kentucky, SUA),iar acum este produs si in alte state ale Confederatiei. Este lasat sa se invecheasca in butoaie, mai ales de gorun american, carbonizate in interior. Canadian whisky - whisky-ul canadian este, de cele mai multe ori, un amestec de distilate de secara cu alte distilate de cereale si alcool neutru. Corn whisky - produs in Statele Unite, este obtinut cu o concentratie de porumb de cel putin 80%. Partea ramasa este compusa din secara incoltita, ovaz, orz si malt de orz.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 119 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... ginul este distilat ...

Stiati ca ...  ginul este distilat, produs acum in toata lumea, obtinut din redistilarea alcoolului etilic de origine agricola obtinut, in functie de tara de origine, din porumb, secara, sfecla de zahar, vin, trestie de zahar etc, aromatizat cu fructe de ienupar (Juniperus communis) si completat, in proportii reduse, cu alte aromatizante ca prune salbatice, angelica, coriandru, coaja de lamaie, ginestra etc.? La sfarsitul distilarii, produsul este adus la o gradatie alcoolica variind intre 40 si 45 ° prin adaugarea de apa demineralizata. Ginul este comercializat fara a mai trece printr-un proces de invechire, cu exceptia celui produs in Olanda (tara sa de origine), denumit geneva sau genever. Pe piata mondiala, se pot gasi multe tipuri de gin, unele dintre ele nefiind de o calitate prea buna pentru ca sunt produse din alcool de origine agricola, cu folosirea unor esente gata preparate. Printre sortimentele existente in comert semnalam, in afara de cel olandez deja mentionat, London Dry Gin, cel mai cunoscut si mai mai bine vandut, Plymouth Gin, mai putin sec decat precedentul, Old Tom Gin, mai dulce si mai aromat decat toate, Sloe Gin, cu gust bine definit de prune, si sortimentele aromatizate Orange Gin si Lemon Gin.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 120 din categoria stiati ca... bauturi

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»