Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 31

Stiati ca... romul numit si ...

Stiati ca ...  romul, numit si rhum sau ron, in functie de tara de origine, este rachiul obtinut prin distilarea sucului scos din trestia de zahar sau a melasei reziduale de la fabricile de zahar, dupa ce toata aceasta materie prima a fermentat? Productia este strans legata de cultivarea trestiei de zahar si, mai ales, de locurile in care exista aceasta cultura, in cazul unui rom produs prin distilarea sucului fermentat, acest tip de rom se numeste "agricol", iar cand se obtine, ca in marea majoritate a cazurilor din reziduuri lichide, adica din asa-numitele melase, ia numele de rom "industrial". Alte particularitati variabile de la o zona la alta sunt drojdiile folosite pentru stimularea fermentarii, temperaturile de fermentare, durata acesteia, tipul de alambic folosit si invechirea, aceasta din urma depinzand destul de mult de durata si de lemnul din care au fost confectionate butoaiele. Distilatul obtinut din trestie de zahar este produs cam peste tot in lume, dar romul traditional este cel din zona Marii Caraibilor. Printre cele mai cunoscute sortimente de rom trebuie mentionate cele portoricane, in versiunile alb, auriu si anejos; cele jamaicane, foarte aromate si dense; cele produse in Cuba, in versiunile alb si de culoarea ambrei, usoare si cu aroma delicata; cele produse in Haiti, aromate si tari cu un gust pronuntat de vanilie; cele produse in Guyana, numite demerara, cu aroma penetranta; cele produse in Trinidad, de culoarea ambrei si cu gust pronuntat de fum; romul din Barbados, bun la gust si cu miros caracteristic de melasa; in sfarsit, cele din Insulele Virgine, inchise la culoare, obtinute prin combinarea romurilor produse in Trinidad si in Guyana.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 121 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... vodka este o ...

Stiati ca ...  vodka este o bautura distilata originara din tarile est-europene, iar numele sau provine de la termenul polonez voda care inseamna "apa"? Produsa actualmente in toata lumea, vodka este obtinuta prin distilarea materiilor prime existente in tarile de origine: cereale (secara, porumb, orz), sfecla, cartofi, prune si chiar urzici sau celuloza. Nu exista nici o reglementare oficiala in ce priveste materia prima folosita care poate fi pura sau amestecata. Totusi, in cea mai mare parte din cazuri, materia prima este constituita din cereale, separate sau in amestec. La fel cum se intampla si in producerea altor distilate pe baza de cereale, dupa procesul de transformare a amidonului in zaharuri si a zaharurilor in alcool, produsul este distilat la gradatii alcoolice foarte inalte, eliminandu-se impuritatile si caracteristicile organoleptice. in acest moment intervin diferite tratamente care fac ca distilatele sa difere intre ele: tipul de drojdie folosita pentru stimularea fermentatiei, filtrarea prin carbune de lemn, adaugarea de siropuri de zahar si de substante aromatizante obtinute separat prin distilare la temperaturi scazute si la gradatii alcoolice inferioare etc. Mentionam aici vodka poloneza, obtinuta aproape exclusiv din secara, cea produsa in fosta URSS, din diferite cereale, si cea produsa in Suedia si in Statele Unite, avand ca materie prima graul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 122 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... whiskyul este cel ...

Stiati ca ...  whiskyul este cel mai complex dintre distilate, obtinut exclusiv din cerealele : orz, secara, porumb, grau, ovaz? Numeroasele varietati din acest distilat, existente in comert, se diferentiaza prin mai multi factori: calitatea materiei prime in sine poate varia de la o tara la alta, se pot folosi una sau mai multe cereale cu metode de productie diferite, tehnicile de transformare a amidonului in zaharuri difera, cele de fermentare sunt foarte mult deosebite unele de altele, ca si procesele de distilare. In sfarsit, un aspect ce nu poate fi neglijat, metodele si durata de invechire fac ca acest distilat de frunte intre toate cele existente sa difere intotdeauna in functie de producator. Prin termenul whisky se intelege distilatul produs in Scotia, Canada si Japonia, in timp ce denumirea whiskey este folosita de catre toti ceilalti producatori mondiali. Va prezentam, in continuare, o lista a principalelor tipuri de whisky si whiskey.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 123 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... majoritatea vinurilor cu ...

Stiati ca ...  majoritatea vinurilor, cu varsta, se altereaza?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 124 din categoria stiati ca... bauturi

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct