Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 32

Stiati ca... grappa se obtine ...

Stiati ca ...  grappa se obtine prin distilarea directa doar a drojdiilor de vin, nu si a lichidelor rezultate din strivirea samburilor, spalarea sau dizolvarea drojdiei? Se deosebeste de alte spirtoase obtinute din aceeasi materie prima mai intai prin prezenta obligatorie a materiei solide in alambic pe parcursul procesului de distilare. Drojdia este de doua feluri: "nefermentata", cand este separata de must inainte ca acesta sa inceapa sa fermenteze si "fermentata", cand este separata de vin. Din punct de vedere organoleptic, sortimentele de grappa sunt clasificate in: "tinere", daca sunt pastrate in vase neutre (otel inoxidabil sau sticla) pentru finisare prin tratamente ca filtrarea, refrigerarea si reducerea gradatiei alcoolice si inainte de punerea in vanzare pe piata; "invechite", cand, dupa tratamentele specifice, sunt lasate la maturare in butoaie de lemn timp de cel putin 6 luni; "aromatizate", cand, datorita unor plante sau altor substante aromatizante, capata un colorit si un parfum diferite de cele originale.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 125 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... muscat in traducere ...

Stiati ca ...  muscat, in traducere din italiana inseamna vin cu muste?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 126 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... cognac este distilat ...

Stiati ca ...  cognac este distilat din vin, produs in Franta, in departamentele Charente, Charente Maritime, Dordogne si Deux Sevres, aflate in vestul tarii? In functie de conditiile climatice si, mai ales, de tipurile diferite de soluri, au fost stabilite sase tipuri de podgorii: Grande Champagne, unde se produc cele mai bune rachiuri, numite Premier Cru du Cognac, destinate unei invechiri indelungate; Petite Champagne, unde sunt produse rachiuri fine si foarte apreciate, destinate unei invechiri prelungite; Borderies, unde se produc rachiuri delicate destinate in cea mai mare parte unor combinatii cu primele doua; Fins Bois, unde se produc rachiuri usoare si destul de cautate, destinate unei maturari nu prea indelungate si amestecate, dupa aceea, cu rachiuri mai consistente; Bons Bois, unde se produc rachiuri mai populare; in sfarsit, Bois Communs sau Bois Ordinaires, unde sunt produse rachiuri pentru amestecuri din care rezulta lichioruri sau se folosesc la conservarea fructelor in alcool. in functie de timpul de maturare in butoaie sau in faza de amestecare si luand in considerare varsta celui mai tanar rachiu utilizat, vom gasi urmatoarele inscriptii pe etichete: Trois Etoiles, care indica un amestec de coniac in care cel mai tanar are 3 ani de invechire, iar varsta medie a produsului imbuteliat este de 3-5 ani; V.S.O.P., V.S.O., V.O., Reserve indica un amestec de coniac in care cel mai tanar a fost tinut 5 ani la invechire, iar varsta medie a distilatului este cuprinsa intre 10 si 15 ani; inscriptiile Napoleon, Vieille Reserve, Cordon Bleu, Extra, Triomphe, X.O. indica un amestec de coniac in care distilatul cel mai tanar a fost tinut la invechire mai mult de 7 ani si varsta medie a produsului este cuprinsa intre 15 si 20 de ani. Cand pe eticheta apar cuvintele Fine Champagne Cognac, inseamna ca produsul a fost completat cu distilate provenite din Grande Champagne si din Petite Champagne.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 127 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... primii colonisti din ...

Stiati ca ...  primii colonisti din Anglia Noua, deseori expuneau butoaiele cu cidru (bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea mustului de mere sau al altor fructe) afara, la ger? Astfel, apa ingheta si, in consecinta, continutul de spirt din bautura crestea.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 128 din categoria stiati ca... bauturi

« 29 30 31

32

33 34 35 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct