Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 44

Stiati ca... Armagnac este distilat ...

Stiati ca ...  Armagnac este distilat din vin produs in Franta, in regiunea Midi-Pyrenees, departamentul Gers, partial in departamentul Tarn-et-Garonne si partial in Haute-Garonne? Acest vast teritoriu se imparte in trei zone de productie. Prima este cea care produce asa-numitul Bas-Armagnac, sortimentul cel mai frecvent folosit in Occident, si are in cuprinsul sau zona cea mai pretuita, Grand-Bas; acest sortiment si subsortimentul respectiv reprezinta elita acestui pretios distilat, cu rachiuri foarte fine si parfumate. In a doua zona, numita Tenareze si situata mai in centrul tarii decat cea dinainte, se produc sortimente de tuica parfumate si dense. A treia, cea mai intinsa, situata in sud, este Haut-Armagnac, unde se produc distilate mai putin pretioase, dar mai agresive, destinate utilizarii in productia de lichioruri sau ca rachiu pentru conservarea fructelor in alcool. in functie de zona de productie si de timpul de invechire a distilatului, pe eticheta de comercializare a produsului exista diferite mentiuni: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe, cand rachiul este vechi de cel putin 3 ani; V.O., V.S.O.P., cand rachiul este vechi de cel putin 5 ani; Extra, Hors dge, Napoleon, Vieille Reserve, X.O., cand produsul depaseste 5 ani (10, 15, 20 etc). Tot pe etichete poate fi mentionata amestecarea unor distilate cu vechime diferita: in aceste cazuri, denumirea folosita se refera la rachiul cu vechimea cea mai mica.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 173 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... cachasa este bautura ...

Stiati ca ...  cachasa este bautura nationala braziliana, obtinuta, la fel ca marea majoritate a distilatelor din trestie de zahar (vezi rom), prin fermentarea si distilarea ulterioara a melasei?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 174 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... brandyul este distilat ...

Stiati ca ...  brandyul este distilat din vin produs in aproape toate zonele viticole din lume, cu caracteristici organoleptice cateodata mult diferite, in functie de tara in care sunt produse? Brandy-ul italian, numit si arzente, se obtine din distilarea unor vinuri de buna calitate si este tinut mult timp sa se invecheasca in butoaie de gorun de Slavonia sau in butoiase mici din lemn de stejar, acest sortiment de rachiu fiind cel mai cautat. Este, fara discutie, unul dintre cele mai bune rachiuri care exista. Brandy-ul Frantuzesc, ruda indepartata a mult mai pretiosului cognac, este obtinut din vinuri mediocre, iar produsul final nu este de o calitate deosebita. Brandy-ul grecesc, obtinut din vinuri puternic alcoolizate si tinut la invechit in butoaie de gorun, este dres cu zahar ars (caramel) si cu extracte vegetale; este, in general, un rachiu de calitate destul de buna. Brandy-ul portughez, numit si ngunrdonto si insotit de denumirea geografica a vinului utilizat, este un produs de buna calitate. Brandy-ul spaniol, numit si aguardiente, cunoscut pe piata interna si sub denumirea de conac, este un rachiu bun si, uneori, de o calitate excelenta, obtinut din diferite soiuri de vin provenite din mai multe podgorii, distilate in special in partea de sud a tarii, in Andalusia, la Jerez de la Frontera si in regiunea Penedes. Brandy-ul german, numit si weinbrand, este obtinut din vinuri provenite din bazinul Marii Mediterane; este un brandy de calitate. De un interes special se bucura sortimentele de brandy produse in Comunitatea Statelor Independente, depasit calitativ doar de distilatul national (vodka), provenite din Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si Moldova. Demne de mentionat sunt varietatile de brandy israelian, mexican, chilian, peruan (denumit pisco si vandut in clasicele recipiente din ceramica), american (obtinut din vinuri tinere provenite din California) si cel australian (obtinut din vinuri provenite din zona sudica a tarii, din jurul orasului Adelaide).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 175 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... calvados este un ...

Stiati ca ...  calvados este un rachiu din cidru, produs in nordul Frantei si in Normandia? Pentru producerea cidrului sunt utilizate 48 de soiuri si varietati de mere, la care se pot adauga pere, in proportie de 15 %. Acest amestec de fructe este strivit in prese speciale, iar lichidul obtinut, filtrat si lasat sa fermenteze, se lasa la invechit timp de aproximativ 6 luni. Dupa aceea, poate fi distilat in alambicuri speciale. Rachiul obtinut va fi lasat la invechit in butoaie din lemn de gorun sau de castan. Pe etichetele sticlelor aflate in comert este indicata durata invechirii: Trois Etoiles, Trois Pommes pentru varietatile de Calvados vechi de 2 ani; Reserve, Vieux pentru o vechime de pana la 3 ani; V. O., Vieille Reserve, 4 ani; V.S.O.P., Gran Reserve, 5 ani; Extra, Napoleon, Hors dge, de la 6 la 10; Age Inconnu, peste 10 ani de invechire. La fel ca pentru toate distilatele frantuzesti, producatorul are, in plus, posibilitatea de a amesteca rachiuri din ani diferiti, in proportii variabile, punand in vanzare produsul cu indicarea pe etichete a celui mai tanar rachiu folosit.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 176 din categoria stiati ca... bauturi

« 41 42 43

44

45 46 47 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct