Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 63

Stiati ca... Grasa de Cotnari ...

Stiati ca ...  Grasa de Cotnari face parte din vechiul sortiment al podgoriei Cotnari, unde se cultiva de peste sapte secole? Se pare ca are o origine comuna cu soiul Furmint care sta la baza producerii vinurilor de Tokay. Vinurile de Grasa fac de multa vreme faima podgoriei Cotnari si se plaseaza in varful ierarhiei vinurilor romanesti. Ele se obtin in anii favorabili din struguri culesi la stafidirea boabelor,a tacati de mucegai nobil (ciuperca Botrytis cinerea), cu continut ridicat in zaharuri (peste 240 g/l). Strugurii se vinifica separat sau in amestec cu alte trei soiuri (Feteasca alba, Tamaioasa romaneasca si Francusa), producand vinuri demidulci sau dulci specifice podgoriei. Vinurile de Grasa de Cotnari sunt impresionante prin calitatea lor, au o tarie alcoolica de 12 -12,5°, un continut ridicat in zahar, o culoare galben-aurie cu tenta verzuie,insusiri specifice de aroma, buchet generos care capata nuante complexe prin invechire.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 249 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... Feteasca neagra face ...

Stiati ca ...  Feteasca neagra face parte din vechiul sortiment al Romaniei? Se cultiva in cateva areale viticole dinpartea centrala si de sud a Moldovei (judetele Vrancea, Galati, Vaslui), precum si in podgoriile Dealu Mare si Stefanesti-Arges din Muntenia. Vinuri de Feteasca neagra de o calitate remarcabila se obtin in centrele viticole Valea Calugareasca, Urlati, Tohani si Cotesti.Ele sunt seci sau usor demiseci, au o tarie alcoolica de 12 -12,5°, prezinta o culoare rosie intensa cu nuante rubinii, o aroma specifica, complexa si originala care aminteste de cea a coacazului negru (cassis), sunt in acelasi timp robuste si catifelate, castiga evident prin invechire.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 250 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... organizatia franceza INAO ...

Stiati ca ...  organizatia franceza INAO (Institutul National pentru Denumirile de Origine ale vinurilor si tuicilor),a omologat un pahar pentru degustarea vinurilor, pahar care a fost adoptat chiar si de Uniunea Europeana ca pahar offcial pentru degustarea oricarui tip de vin alb, rosu, spumos sau licoros si distilat? Acesta este un pahar din sticla incolora, subtire,in forma de lalea, care mentine aroma si buchetul in parte a de sus a paharului si care este usor de manuit. Paharele au urmatoarele dimensiuni: inaltime totala :155 mm, inaltimea partii care contine vinul (numai cupa,fara talpa si picior) : 100 mm, inaltimea talpii si a piciorului : 55 mm, diametrul deschiderii la parte pe unde se bea : 46 mm, diametrul partii convexe (cea mai larga): 65 mm, grosimea talpii : 9 mm, capacitate totala : 215 ml, acest pahar pentru a putea fi manuit usor, trebuie sa fie plin circa o treime. Paharul official, adoptat de UE pentru degustarea vinului, este din crystal si are insemnul international NFV-09-110.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 251 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... Pinot gris a ...

Stiati ca ...  Pinot gris a aparut in Romania in perioada urmatoare invaziei filoxerice, soiul se cultiva in prezent pe osuprafata de cca 3.200 hectare? A fost introdus mai ales in podgoria Murfatlar, in Dealu Mare si in podgoriile Transilvaniei (Tarnave, Aiud, Alba). Are insusirea de a acumula cantitati mari de zaharuri in procesul de maturare a strugurilor. Vinurile, de tip sec sau demisec, uneori demidulci, au o tarie alcoolica de 11,5 -12,5°, sunt pline, robuste, echilibrate, cu personalitate imprimata de o aroma specifica de soi care evolueaza intr-un buchet valoros prin invechire. La Murfatlar se produc vinuri de Pinot gris dulci, de desert, de o calitate exceptionala.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 252 din categoria stiati ca... bauturi

« 60 61 62

63

64 65 66 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct