´╗┐

Stiati ca ... bauturi

curiozitati despre bauturi - pagina 71

Stiati ca... aroma primara are ...

Stiati ca ...  aroma primara are un caracter olfactiv care vine de la struguri, din miezul bobului, dar mai ales din pielita bobului? Ea este cea care cu ajutorul careia se poate recunoaste soiul-materiei prima, aroma primara confera prospetine vinului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 281 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... Muscat Ottonel soi ...

Stiati ca ...  Muscat Ottonel soi de origine franceza, a patruns in plantatiile noastre inaintea invaziei filoxerice? In prezent este extins in cultura pe o suprafata de peste 8.000 hectare, stand la baza producerii unor vinuri aromate bine apreciate. Vinuri foarte bune de Muscat Ottonel, demidulci sau dulci, se obtin in podgoriile Transilvaniei (Tarnave, Alba, Aiud etc.), in conditiile unui climat mai racoros care este favorabil conservarii aromelor. Aceste vinuri au o tarie alcoolica de 11,5 -12°, un continut in zahar de obicei mai mare de 20- 25 g/l, se caracterizeaza printr-o culoare galben-pai, aroma tipica de muscat care evolueaza prin invechire de scurta durata intr-un buchet foarte complex, prin gust fin si delicat. Vinuri valoroase de Muscat-Ottonel, mai bogate si mai dulci, se produc in Dobrogea,in podgoria Murfatlar.Lista soiurilor de struguri prezentate este departe de a fi completa. Lipsesc in primul rand din ea cateva soiuri romanesti, cu importanta locala si extindere mai limitata, dintre care amintim Galbena de Odobesti si Plavaie, cultivate in podgoriile Vrancei, Zghihara de Husi, Mustoasa de Maderat, Francusa, Busuioaca de Bohotin s.a. Lipsesc, de asemenea, cateva soiuri introduse mai de curand in sortiment, asa cum ar fi soiul pentru vinuri rosii Burgund mare, care-si afirma buna sa comportare in conditiile noastre.Ne vom intalni cu unele din ele in plimbarea pe care o vom face in podgorii. Toate isi aduc pretiosul lor aport la diversificarea sortimentului de vinuri si asigura, totodata, caracterul de originalitate al productiei noastre viticole.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 282 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... alcoolul etilic de ...

Stiati ca ...  alcoolul etilic de origine viticola este un produsul obtinut exclusiv prin distilare si rectificare, pornind de la vin, pichet, distilat de vin, tescovina de struguri, distilat de tescovina si drojdie de vin? Concentratia alcoolica minima este de 95,5% volume.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 283 din categoria stiati ca... bauturi

Stiati ca... Feteasca alba este ...

Stiati ca ...  Feteasca alba este un vechi soi romanesc, prezent de foarte mult timp in cultura si bine adaptat conditiilor de clima din podgoriile tarii noastre? Se crede ca a fost obtinut prin selectie populara din soiulFeteasca neagra. Este soiul care detine in viticultura romaneasca cele mai mari suprafete (peste 23.000 hectare). Datorita valorii sale, se cultiva in majoritatea podgoriilor, mai ales incele din Moldova si Transilvania. Produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5 - 12°) si aciditate, caracterizate prin mare finete. La Cotnari, din soiul Feteasca alba se obtin, in anii favorabili, vinuri demidulci si dulci naturale prin vinificare separata sau intr-un sortiment devenit traditional. Este bine apreciata calitatea vinurilor de Feteasca alba obtinute in podgoria Tarnave (la Blaj, Jidvei, Medias), precum si in podgoriileAlba, Aiud, Lechinta, Iasi.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 284 din categoria stiati ca... bauturi

« 68 69 70

71

72 »
«

»