Stiati ca ... albusul de ou are in componenta o proteina numita albumina ce contine niacina (vitamina B3), riboflavina (vitamina B2), clor, magneziu, potasiu, sodiu si sulf. De fapt, albusul contine circa 57% din proteinele dintr-un ou?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 309 din categoria stiati ca... bucatarie
Stiati ca ... aztecii au numit aceasta bautura "Xocolatl", conchistadorii spanioli gasind aceasta denumire aproape imposibil de pronuntat, au transformat-o in "Chocolat", ca, mai apoi englezii sa o schimbe la randul lor in "Chocolate"?
Curiozitati: Curiozitatea numarul 310 din categoria stiati ca... bucatarie
Stiati ca ... civilizatia Maya recolta, fermenta, prajea si macina semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta? Aceasta pasta era amestecata ulterior cu apa, ardei iute si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata. Ca si mayasii, aztecii consumau bautura de ciocolata tot amara, condimentata cu arome, adaugand insa si achiete (semintele Copacului de Annatto), ceea ce a determinat ca textura sa devina rosie-sangerie.
Curiozitati: Curiozitatea numarul 311 din categoria stiati ca... bucatarie
Stiati ca ... potrivit unei legende, zeul Quetzalcoatl, a adus cacao cereasca pe pamant? Aztecii considerau ciocolata ca fiind un afrodiziac si imparatul lor, Montezuma era renumit pentru faptul ca o bea de 50 de ori pe zi, dintr-o cupa de aur. El afirma despre Xocolatl: "Bautura divina, care da rezistenta si lupta impotriva oboselii. O cupa din aceasta bautura pretioasa permite unui om sa mearga o zi intreaga fara sa manance".
Curiozitati: Curiozitatea numarul 312 din categoria stiati ca... bucatarie