´╗┐

Stiati ca ... geografie

curiozitati din geografie - pagina 4

Stiati ca... cea mai mare ...

Stiati ca ...  cea mai mare proportie a lacurilor din lume se afla in Canada, Rusia, Alaska, Suedia si Finlanda? In tarile tropicale exista, de asemenea, o multitudine de lacuri, insa tarile nordice sunt mai "bogate" din acest punct de vedere din simplul motiv ca suprafata de pamant este mai mare in emisfera nordica decat in cea sudica.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 13 din categoria stiati ca... geografie

Stiati ca... majoritatea lacurilor se ...

Stiati ca ...  majoritatea lacurilor se afla la o altitudine scazuta? Circa 85% dintre acestea sunt la cel mult 500 de metri deasupra nivelului marilor. Exista doua explicatii pentru acest lucru. In primul rand, relieful muntos restrange suprafata lacurilor si in al doilea rand, statele in care se afla cele mai multe lacuri au fost aplatizate de ghetari in timpul ultimei ere glaciare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 14 din categoria stiati ca... geografie

Stiati ca... lacurile pot sa ...

Stiati ca ...  lacurile pot sa apara saau sa dispara constant? Un lac nou a aparut brusc, in Tunisia, in august 2014, fie ca urmare a acumularii apei de la ploaie, fie ca urmare a unei eliberari bruste a unor ape subterane. In regiunile permafrost din Rusia si Alaska lacurile mici se usuca din cauza temperaturilor ridicate. In Mongolia, circa 100 de lacuri au disparut in anii 2000 ca urmare a secetei si a nevoii de irigare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 15 din categoria stiati ca... geografie

Stiati ca... pe Pamant exista ...

Stiati ca ...  pe Pamant exista 117 milioane de lacuri care acopera circa 3,7% din suprafata continentala? In acest calcul nu au fost luate in considerare Antarctica, Groenlanda si Marea Capsica. In jur de 90 de milioane dintre aceste lacuri sunt mai mici decat doua terenuri de fotbal la un loc, respectiv au intre 0,2 si un hectar.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 16 din categoria stiati ca... geografie

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»