´╗┐

Stiati ca ... inventii si descoperiri

curiozitati despre inventii si descoperiri - pagina 3

Stiati ca... istoria pianului incepe ...

Stiati ca ...  istoria pianului incepe in Padua (Italia) in anul 1709, in atelierul lui Bartolomeo di Francesco Cristofori (1655-1731), un artist desavarsit al clavecinului? Foarte multe alte instrumente cu coarde sau claviatura au precedat acest minunat instrument si, intr-un fel sau altul, au dus la inventarea pianului, asa cum arata el in ziua de astazi.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 9 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... harpa este unul ...

Stiati ca ...  harpa este unul din cele mai vechi instrumente, ea fiind intalnita la sumerieni si egipteni cu circa 3. 000 ani i. e. n. ? De-a lungul timpului, harpa a suferit mai multe modificari de forma, cea actuala fiindu-i data in 1801 de francezul Sebastien Erard. In 1720 constructorul german G. Hochbrucher fixeaza cele sapte pedale ale harpei pentru a extinde tonurile accesibile instrumentului.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 10 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... vioara a aparut ...

Stiati ca ...  vioara a aparut in nordul Italiei, in prima parte a secolului al XVI-lea. Cel mai probabil a fost inspirata de trei tipuri de instrumente: rebec (care exista inca din secolul al X-lea), viola da gamba si viola da braccio? Una din primele descrieri explicite a instrumentului, inclusiv a folosirii lui, a fost in Epitome musical de Jambe de Fer intr-o lucrare publicata in anul 1556, la Lyon. Deja la acea vreme vioara incepea sa se raspandeasca in Europa. Din documente reiese ca cea mai veche vioara cunoscuta care avea patru coarde (asa cum au viorile moderne) a fost construita in 1555 de catre Andrea Amati.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 11 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

Stiati ca... traditia spune ca ...

Stiati ca ...  traditia spune ca boabele de cafea au fost descoperite din intamplare de o turma de capre? Pastorul care le insotea a observat ca animalele lui erau din ce in ce mai agitate dupa ce consumau aceste boabe.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 12 din categoria stiati ca... inventii si descoperiri

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»