´╗┐

Stiati ca ... limba romana

curiozitati din limba romana noi

Stiati ca... 34 a-i se ...

Stiati ca ...  "a-i" se scrie legat cand se foloseste pentru a forma perfectul compus "Tu ai fost la mare?", pentru a arata posesia "Ai cui sunt sunt baietii astia?", in timp ce "a-i" cu cratima se scrie atunci cand poate fi completat de "lui/ei": "A-i da incredere in sine este un lucru mare."?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 1 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... se scrie legat ...

Stiati ca ...  se scrie legat "sa" cand este adjectiv pronominal posesiv la persoana a III-a singular (mancareasa, cartea sa, haina sa) si se scrie dezlegat "s-a" cand poate fi completat cu el/ea (Ionel s-a dus la mare.)?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 2 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... 34 Sti versus ...

Stiati ca ...  "Sti" versus "stii" s e scrie cu doi "ii" doar cand se foloseste verbul la indicativ prezent la persoana a doua singular "tu stii/ tu nu stii", dar si la conjunctiv prezent "tu sa stii/ tu sa nu stii"? In rest se va scrie "sti" cu un singur "-i".

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 3 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... verbele care se ...

Stiati ca ...  verbele care se termina la infinitiv in "-i", doar la perfectul simplu la persoana I se scriu la sfarsit cu doi "-ii" (eu reusii, eu razbii, eu mostenii, eu zabovii, etc.)? Insa exista si unele exceptii cum ar fi verbul "a fi", a carui forma "eu fui/fusei;".

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 4 din categoria stiati ca... limba romana

1

2 3 4 »
«

»