´╗┐

Stiati ca ... limba romana

curiozitati din limba romana - pagina 3

Stiati ca... prima gramatica stiintifica ...

Stiati ca ...  prima gramatica stiintifica a limbii romane a fost Gramatica romana publicata de H. Titkin la Iasi in anul 1891?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 9 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... acioaiei obiect realizat ...

Stiati ca ...  acioaiei (obiect realizat din aliaj, tinchea, cutit) este cel mai lung cuvant (din 8 litere) romanesc care contine o singura consoana?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 10 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... cel mai lung ...

Stiati ca ...  cel mai lung cuvant din limba romana este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza? Acesta contine 44 de caractere. Electroglotospectrografie (termen medical, 25 caracatere) este cel mai lung cauvant cuprins in DEX '98 si inseamna: "Metoda de stabilire a compozitiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obtinute cu electroglotograful"

Curiozitati: Curiozitatea numarul 11 din categoria stiati ca... limba romana

Stiati ca... exista si cacografie ...

Stiati ca ...  exista si cacografie, nu doar cacofonie? Cacofonia semnaleaza o eroare de stil in vorbire caracterizata de alaturarea nepotrivita a unor sunete care, rostite, distrag atentia ascultatotului. Cacafonice sunt si expresii ca "la latitudine", "pe pervaz", "am ameliorat" etc, nu doar clasicele "ca cartea", "cu curaj" etc. Cuvantul este de provenienta greceasca: "kakos = rau, urat" si "phone = sunet".

Curiozitati: Curiozitatea numarul 12 din categoria stiati ca... limba romana

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»