Stiati ca ... social

curiozitati din social noi

Stiati ca... limba mandarina est ...

Stiati ca ...  limba mandarina est vorbita de circa 1,4 miliarde de vorbitori fiind de departe cea mai vorbita limba de glob, depasind engleza, din punct de vedere al numarului de vorbitori, intr-un raport de cel putin 2 la 1? ? Mandarina este limba oficiala in China si Taiwan, mai fiind vorbita in Singapore, Indonezia, Macau, Filipine si in puternice comunitati chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Limba mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un incepator fiind incapabil sa inteleaga fiecare nuanta a cuvintelor rostite de un nativ. Spre exemplu, fiecare cuvant poate fi exprimat in cel putin 4 moduri sau tonuri si putand insemna altceva in functie de modul in care este pronuntat si de felul in care sunt accentuate sunetele. Chineza mandarina este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, mai mult, a pastrat neschimbata aceeasi scriere de acum cel putin 3-4000 de ani.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 1 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba engleza este ...

Stiati ca ...  limba engleza este vorbita de aproximativ 508 de milioane de vorbitori? Engleza este limba oficiala in nu mai putin de 53 de state ale lumii, record absolut in acest domeniu, fiind cea mai vorbita limba din Uniunea Europeana, si prima limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite. Engleza isi are originile in graiul vechilor celti, in limbajele anglilor si saxonilor, triburi germanice care au invadat Anglia in secolul al V-lea d.Hr. si in vechile limbi si dialecte vikinge, aduse de catre scandinavi in secolele VIII-IX. A urmat influenta franceza, adusa de normanzi odata cu ascensiunea lui Wilhelm Cuceritorul, precum si cea latina, lingua franca in biserica crestina si in randul intelectualitatii europene din Evul Mediu.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 2 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba spaniola este ...

Stiati ca ...  limba spaniola este derivata din latina vulgara si a cunoscut numeroase influente de-a lungul timpului? Cele mai importante fiind cele de origine araba, germanica, basca si celtiberica. In prezent, spaniola castiliana este cea mai raspandita dintre graiurile hispanice, lucru influentat decisiv de expasiunea Imperiului Spaniol intre secolele XV si XIX.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 3 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... in Statele Unite ...

Stiati ca ...  in Statele Unite ale Americii exista deja 36 de milioane de vorbitori de limba spaniola? In unele state americane procentul hispanofonilor depasindu-l considerabil pe cel al vorbitorilor de limba engleza. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola sa devina a doua limba oficiala a SUA, proiect refuzat pana in prezent de autoritatile de la Washington.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 4 din categoria stiati ca... social

1

2 3 4 »
«

»