´╗┐

Stiati ca ... social

curiozitati din social - pagina 2

Stiati ca... limba spaniola este ...

Stiati ca ...  limba spaniola este vorbita de aproximativ 450 - 500 de milioane de vorbitori? In anul 1999, conform unor statistici ale vremii, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi in toata lumea. Astazi, se estimeaza ca numarul hispanofonilor oscileaza intre 450 si 500 de milioane, cea mai mare comunitate inregistrandu-se in Mexic, o tara cu o populatie de aproximativ 112 milioane de locuitori. Spaniola este limba oficiala a 20 de tari, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizatiei Natiunilor Unite si a Organizatiei Statelor Americane, asta ca sa enumeram doar cateva dintre organismele internationale care au adoptat spaniola. Este, in acelasi timp, cea de a doua limba din lume dupa numarul nativilor care o vorbesc, depasind la acest capitol limba engleza.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 5 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba hindi este ...

Stiati ca ...  limba hindi este vorbita de aproximativ 490 de milioane de vorbitori? Cunoscuta si sub numele de Hindi-Urdu, cele doua forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, in acelasi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei, in varianta Hindi si Urdu si limba oficiala din Pakistan sub varianta Urdu. Trebuie spus ca Urdu este vorbita, in special, de populatia de origine musulmana, in timp ce Hindi este vorbita de indienii de alte religii. Dat fiind numarul urias al indienilor, popor care se estimeaza ca va depasi in curand pe cel chinez ca numar de locuitori, este evident ca limba vorbita de cei mai multi dintre acestia (peste 250 de milioane de vorbitori nativi, in timp ce restul au invatat hindi ca limba secundara) a ajuns rapid in topul celor mai uzitate limbi de pe glob.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 6 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba araba a ...

Stiati ca ...  limba araba a fost limba stiintelor in perioada celor 700 de ani de stapanire araba in peninsula iberica, epoca in care majoritatea lucrarilor de matematica, filozofie, medicina si alte stiinte erau scrise in aceasta limba, cu precadere de catre invatati arabi. Ca si in cazul altor limbi semitice, araba se scrie de la dreapta la stanga?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 7 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba araba este ...

Stiati ca ...  limba araba este vorbita de aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se afla in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, alaturi de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limba secundara? Limba araba este limba oficiala in nu mai putin de 26 de state, dintre acestea evidentiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori. De altfel, existand atat de multi vorbitori de limba araba, aceasta a devenit, in anul 1974, cea de sasea limba oficiala a Organizatiei Natiunilor Unite.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 8 din categoria stiati ca... social

« 1

2

3 4 5 »
«

»