´╗┐

Stiati ca ... social

curiozitati din social - pagina 3

Stiati ca... limba franceza este ...

Stiati ca ...  limba franceza este vorbita de aproximativ 300 de milioane de vorbitori? Franceza este vorbita oficial in 29 de tari, existand, de asemenea, comunitati de limba franceza in alte 57 de tari ale lumii. Cei mai multi vorbitori ai acestei limbi se regasesc in Franta, restul traind in marea lor majoritate in Canada (in special in Quebec, Ontario si New Brunswick), Belgia, Elvetia precum si in numeroase tari africane. Numai in Uniunea Europeana exista 129 de milioane de vorbitori de limba franceza, 65 de milioane dintre acestiia fiind nativi, in timp ce restul au ales franceza drept a doua limba, statistica ce situeaza franceza pe locul trei in topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeana dupa engleza si germana. Chiar daca franceza, cea mai vorbita limba europeana incepand cu secolul al XVII-lea si terminand cu inceputul secolului XX, a pierdut teren in favoare limbii engleze in preferintele tinerilor, noile programe educationale din Canada si tarile in curs de dezvoltare din tarile lumii a treia anunta un nou aflux de vorbitori de franceza, estimandu-se ca numarul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane in viitorul apropiat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 9 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba rusa este ...

Stiati ca ...  limba rusa este vorbita de aproximativ 278 de milioane de vorbitori, fiind cea mai raspandita, din punct de vedere geografic, din Eurasia, cea mai vorbita limba slava si, totodata, cea mai raspandita limba nativa din Europa? Limba rusa este vorbita oficial in Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum si ca limba secundara in celelalte foste tari membre ale Uniunii Sovietice. De asemenea, in Israel, rusa este vorbita de catre o comunitate ce insumeaza circa 750.000 de persoane, marea lor majoritate imigranti din fosta URSS. Rusa este una dintre cele sase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite iar izvoarele istorice o atesta inca din secolul al X-lea ca fiind cea mai influenta limba slavona din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, in timp ce 114 milioane o folosesc ca limba secundara. Rusa a devenit limba de circulatie internationala odata cu crearea blocului comunist, atunci cand, in majoritatea tarilor aflate sub influenta Moscovei, rusa a fost introdusa obligatoriu in programa scolara ca prima limba straina a tinerilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 10 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba malaeziano-indoneziana este ...

Stiati ca ...  limba malaeziano-indoneziana este vorbita de aproximativ 260 de milioane vorbitori fiind vorbita cu precadere in Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei si al Filipinelor precum si in Timorul de Est? Malaeziano-indoneziana este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi in Malaezia si peste 210 milioane numai in Indonezia. Nici nu este de mirare daca ne gandim ca Indonezia este tara formata din 17.508 insule, cu o populatie totala ce depaseste 230 de milioane de locuitori, fapt ce o situaeaza pe locul 4 in lume in topul celor mai populate tari ale planetei. Malaeziana este o limba austroneziana, vorbita curent in Malaezia si Brunei, in timp ce indoneziana este un dialect (numit si Riau) al malaezienei. Cele doua limbi impart, insa, o radacina comuna, iar limbajele sunt atat de asemanatoare incat pot fi intelese de ambele categorii de vorbitori fara probleme, un motiv in plus ca malaeziana si indoneziana sa fie considerate una si aceeasi limba.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 11 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... limba portugheza este ...

Stiati ca ...  limba portugheza este vorbita de aproximativ 240 de milioane de vorbitori, fiind cea mai vorbita limba din emisfera sudica? Portugheza este cea de a treia limba, ca numar de vorbitori, din Occident si limba oficiala in nu mai putin de 9 state ale lumii. Portugheza este vorbita de peste 190 de milioane de persoane numai in Brazilia de cca 22 de milioane de oameni in Mozambic si de aproximativ 13 milioane de angolezi. Numarul portughezilor nativi se ridica si el la aproape 11 milioane de persoane. In acelasi timp, portugheza este vorbita oficial in Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum si regiunea cu statut autonom, Macau.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 12 din categoria stiati ca... social

« 1 2

3

4 5 6 »
«

»