´╗┐

Stiati ca ... social

curiozitati din social - pagina 4

Stiati ca... limba bengaleza este ...

Stiati ca ...  limba bengaleza este vorbita de aproximativ 230 de milioane de vorbitori? Este vorbita cu precadere in Bangladesh, o tara cu peste 120 de milioane de locuitori, si India (in special in statele Tripura, Assam si Bengalul de Vest ) limba bengaleza este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob chiar daca intr-un areal destul de restrans fata de celelalte limbi din acest clasament. Alaturi de cele aproximativ 210 limbaje si idiomuri indo-ariene vorbite in Asia, bengaleza a evoluat acum circa 3000-3200 de ani din stravechea sanscrita, mai precis din Magadhi Prakrit, limba vorbita de insusi Budha si unul din cele trei limbaje scrise ale Indiei antice. Limba oficiala in Bangladesh si a doua limba ca raspandire in India, bengaleza tinde sa adune cat mai multi vorbitori in viitorul apropiat, asta si ca urmare a exploziei demografice din cele doua tari din sudul Asiei.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 13 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... ursarii erau tiganii ...

Stiati ca ...  ursarii erau tiganii care se ocupau cu dresarea ursilor? Stramosii lor au fost magicieni, dresori, saltimbanci etc. In Evul Mediu, colindau satele si orasele cu ursul, castigandu-si traiul. Dupa ce mestesugul a disparut, la inceputul secolului trecut, ursarii au invatat din meseriile altor neamuri. Dupa sedentarizare, s-au asezat in grupuri relativ compacte, pastrandu-si limba si traditiile.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 14 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... fierarii erau tiganii ...

Stiati ca ...  fierarii erau tiganii care se ocupau cu fabricarea uneltelor si obiectelor din fier? Acestia au detinut monopolul prelucrarii fierului in tot Evul Mediu, pana in secolul XX cand multi au devenit agricultori sau muncitori in industrie. Dupa 1989, putinii fierari ramasi la sate lucreaza iar carute si unelte.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 15 din categoria stiati ca... social

Stiati ca... caldararii erau tiganii ...

Stiati ca ...  caldararii erau tiganii care se ocupau cu fabricarea de caldari, tigai, oale, alambicuri etc. din tabla de arama si din aluminiu? De la inceputuri au trait in corturi, calatorind in carute colorate. Multi si-au pastrat stilul traditional de viata pana foarte recent. Au fost sedentarizati ultimii. La caldarari se pastreaza pozitia de bulibasa (sef) si practica judecarii (kris) de catre batrani ai comunitatii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 16 din categoria stiati ca... social

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»