´╗┐

Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 2

Stiati ca... o casa poate ...

Stiati ca ...  o casa poate ajunge sa piarda pana la 35% din caldura printr-un tavan neizolat? Casa neizolata poate ajunge sa piarda pana la 25% din caldura prin peretii neizolati, pana la 20% prin pardoseala neizolata sau prin ferestrele defectuoase si un procent de 25% poate fi pierdut datorita curentilor de aer. Caldura se indreapta intotdeauna spre suprafetele mai reci, neizolate fapt ce duce la pierderea caldurii din interiorul casei si cresterea volumului de agent termic necesar la incalzirea casei.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 5 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Glonass este un ...

Stiati ca ...  Glonass este un sistem de pozitionare globala prin satelit, inceput de fosta Uniune Sovietica si continuat in prezent de Rusia? Este o alternativa la sistemul american Global Positioning System (GPS) si la cel al Uniunii Europene, Galileo. Proiectarea sistemului a inceput in 1976, iar din octombrie 1982 numeroase rachete au inceput sa lanseze sateliti, pana in 1995. Datorita dificultatilor economice din Rusia, sistemul nu a fost intretinut, abia in 2001 fiind demarata actiunea de reparare. Incepand din 2007 la program participa si guvernul indian. Sistemul complet urmeaza sa cuprinda 24 de sateliti aflati la 19.100 km de Pamant, grupati in 3 planuri orbitale decalate la 120°. In orice moment vor fi minim 5 sateliti in vedere din oricare loc de pe Pamant. La completare sistemul va permite o pozitionare cu eroare maxima de 57 - 70 de metri pe orizontala, 70 de metri pe verticala, iar eroarea de viteza de 15 cm/s. Satelitii transmit doua tipuri de semnale, unul standard si unul codificat, de inalta precizie, folosit de armata rusa. In martie 2008 sistemul nu era complet, insa era functional, avand 16 sateliti activi, asigurand o acoperire de 66% din timp pentru teritoriul Rusiei si 56% la nivel global.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 6 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... NASA National Aeronautics ...

Stiati ca ...  NASA (National Aeronautics and Space Administration) este o agentie reponsabila cu programul spatial public al Statelor Unite ale Americiisi cu cercetare aerospatiala civila si militara pe termen lung, infiintata in 1958? Viziunea NASA este de "a imbunatati viata aici, a extinde viata acolo si a gasi viata dincolo". Misiunea sa este "a intelege si proteja planeta mama,a explora Universul, a cauta viata si a inspira urmatoarea generatie de exploratori".

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 7 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... resturile desprinse din ...

Stiati ca ...  resturile desprinse din satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cazut in septembrie 2011 pe Pamant, au ajuns intr-o zona nepopulata din sudul Ocea-nului Pacific, au anuntat, reprezentantii NASA. Expertii au ajuns la concluzia ca resturile, avand o greutate totala de 495 de kilograme, au supravietuit coborarii acestui satelit, ce a reintrat in atmosfera terestra sambata, in jurul orei 04. 00 GMT. Specialistii de la Joint Space Operations Center ai bazei aeriene Vandenberg din California au ajuns la concluzia ca UARS a reintrat in atmosfera deasupra Oceanului Pacific intr-o zona ce are coordonatele 14.1° S si 170.2 ° V, a anuntat un comunicat emis de NASA. Zona cu aceste coordonate se afla in apropiere de insulele Samoa din Oceanul Pacific. Resturile desprinse din UARS s-au imprastiat pe o suprafata cuprinsa intre 500 de kilometri si 1. 300 de kilometri de la punctul de reintrare in atmosfera. "Acest loc se afla intr-o zona oceanica libera, din emisfera sudica, departe de insulele mari", informeaza NASA.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 8 din categoria stiati ca... stiinta

« 1

2

3 4 5 »
«

»