´╗┐

Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 2

Stiati ca... sistemul de navigatie ...

Stiati ca ...  sistemul de navigatie Galileole va permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu, ca si GPS, insa cu o mai mare precizie si fiabilitate? Produs ESA, Galileo va fi compatibil si, pentru unele dintre serviciile sale, interoperabil cu sistemul american GPS si cu sistemul rus Glonass, ramanand insa independent de acestea. Prin intermediul serviciilor oferite, proiectul Galileo va sprijini multe sectoare ale economiei europene: retelele electrice, societatile de gestionare a parcurilor auto, tranzactiile financiare, industria transportului de marfuri, operatiunile de salvare, operatiunile de mentinere a pacii vor profita toate de serviciile gratuite Galileo. Cei 8 sateliti comandati astazi se vor alatura celor 18 sateliti deja contractati, dintre care 2 se afla pe orbita de la 21 octombrie 2011, ceea ce va duce numarul de sateliti la 26 pana la sfarsitul anului 2015.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 5 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... satelitul Integral lansat ...

Stiati ca ...  satelitul Integral lansat la data de 17 octombrie 2002, apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA) este un satelit astronomic ce sondeaza Universul in lungimi de unda gamma, in cautarea fenomenelor legate de radiatii si pentru a oferi date despre corpurile cu densitate din "vecinatatea" noastra galactica?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 6 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... satelitii de mica ...

Stiati ca ...  satelitii de mica altitudine cad pe Pamant dupa cateva luni, datorita frecarii acestora cu aerul atmosferic, insa satelitii de mare altitudine pot ramane in spatiu permanent?

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 7 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... in prezent un ...

Stiati ca ...  in prezent, un numar total de 288 de sateliti de comunicatii activi graviteaza in jurul planetei? Intre acestia se numara si Astra 3B, detinut de compania SES Astra, din Luxemburg. Lansat pe data de 21 mai 2010, Astra 3B este special proiectat incat sa asigure accesul la Internet precum si receptionarea a 500 de canale TV in cea mai mare parte a Europei si in Orientul Mijlociu. Pentru a presta aceasta sarcina, dispozitivul necesita o putere de aproximativ 10 kilowati, un consum realtiv redus avand in vedere randamentul si acoperirea. Astra 3B a fost construit in Toulouse, Franta si a fost lansat pe orbita de transfer geostationar de pe o platforma a Centrului Spatial European, aflat in Kourou, Guiana Franceza. Satelitul, cu o greutate de 5.5 tone (din care doua tone de combustibil), este dotat cu sase antene care ofera conexiune la Internet si acces la televiziune oamenilor din Irlanda si pana in Kazakhstan. Totusi, chiar si cea mai mica modificare nedorita a unghiului sau a marginii uneia dintre antene se poate traduce printr-o serioasa problema de acoperire. Asadar, unul dintre principalii pasi in testarea unui satelit este inspectarea antenelor cu cititoare de microunde reflectate, intr-o camera izolata fonic, sau surda, ai carei pereti sunt prevazuti cu bureti conici, care absorb sunetul.

Curiozitati noi: Curiozitatea numarul 8 din categoria stiati ca... stiinta

« 1

2

3 4 5 »
«

»