´╗┐

Stiati ca ... stiinta

curiozitati despre stiinta - pagina 4

Stiati ca... in prezent un ...

Stiati ca ...  in prezent, un numar total de 288 de sateliti de comunicatii activi graviteaza in jurul planetei? Intre acestia se numara si Astra 3B, detinut de compania SES Astra, din Luxemburg. Lansat pe data de 21 mai 2010, Astra 3B este special proiectat incat sa asigure accesul la Internet precum si receptionarea a 500 de canale TV in cea mai mare parte a Europei si in Orientul Mijlociu. Pentru a presta aceasta sarcina, dispozitivul necesita o putere de aproximativ 10 kilowati, un consum realtiv redus avand in vedere randamentul si acoperirea. Astra 3B a fost construit in Toulouse, Franta si a fost lansat pe orbita de transfer geostationar de pe o platforma a Centrului Spatial European, aflat in Kourou, Guiana Franceza. Satelitul, cu o greutate de 5.5 tone (din care doua tone de combustibil), este dotat cu sase antene care ofera conexiune la Internet si acces la televiziune oamenilor din Irlanda si pana in Kazakhstan. Totusi, chiar si cea mai mica modificare nedorita a unghiului sau a marginii uneia dintre antene se poate traduce printr-o serioasa problema de acoperire. Asadar, unul dintre principalii pasi in testarea unui satelit este inspectarea antenelor cu cititoare de microunde reflectate, intr-o camera izolata fonic, sau surda, ai carei pereti sunt prevazuti cu bureti conici, care absorb sunetul.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 13 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... densitatea unei stele ...

Stiati ca ...  densitatea unei stele neutronice variaza intre mai putin de 1 X 109 kg/m³ pe scoarta pana la peste 6 X 1017 sau 8 X 1017 kg/m³ in profunzime?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 14 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... Grotele Lascaux din ...

Stiati ca ...  Grotele Lascaux din Franta de Sud-Vest scot la iveala modul de viata al oamenilor, care au trait in aceasta pestera cu mii de ani in urma? In grotele Lascaux sunt inscriptionate primele picturi de arta, care sunt atribuite mileniilor XVIII - XV i.e.n. . In trecut aceasta pestera era deschisa pentru turisti, dar dupa doar cativa ani a fost inchis accesul in interior, dupa ce s-a observat, ca impactul dioxidului de carbon, expirat de catre oameni, a distrus unele picturi. Astazi, doar unui numar limitat de savanti le este permis sa intre in interior.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 15 din categoria stiati ca... stiinta

Stiati ca... in anul 1942 ...

Stiati ca ...  in anul 1942 conducerea britanica a cumparat insula scotiana Gruinard pentru testarea armelor biologice? In timpul experimentului s-a constatat, ca bacteria s-a raspandit in tot teritoriul insulei si a cauzat moartea a 95% din cazurile infectate. Pana in anii 80, aceasta insula era unul din cele mai periculoase locuri de pe planeta. Doar in 1986 oamenii de stiinta au inceput "curatirea" teritoriului iar la inceputul anilor 1990 a fost deschis pentru vizite. Expertii avertizeaza, ca sporii ulcerului siberian se ai afla si acum in solul insulei, iar asta spune, ca insula nu va fi disponibila inca 100 de ani inainte.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 16 din categoria stiati ca... stiinta

« 1 2 3

4

5 6 7 »
«

»