´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 147

Stiati ca... in timpul somnului ...

Stiati ca ...  in timpul somnului, simturile, desi atentuate, transmit semnale spre creier? Multe sunt ignorate, dar in cazul semnalelor persistente, creierul va raspunde. La semnalizarea unui zgomot puternic, a senzatiei de fum, de temperatura ridicata, o parte din activitatea relaxata se reactiveaza, iar somnul intra intr-o faza denumita REM (Rapid Eye Movement).

Curiozitati: Curiozitatea numarul 585 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... cu timpul somnul ...

Stiati ca ...  cu timpul, somnul devine profund, este starea careia i se spune por "doarme adanc"? Daca, in timpul somnului profund am ramane nemiscati, greutatea corpului ar afecta vasele, muschii, nervii. De aceea, independent de vointa celui adormit, el se misca de mai multe ori, pe parcursul noptii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 586 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... exista procese care ...

Stiati ca ...  exista procese care se intensifica in timpul somnului? De pilda, creste productia anumitor hormoni in sange, se accelereaza cicatrizarea ranilor (oricine stie ca, dupa somn, urmele unei zgarieturi arata "mai bine"), organismul are o activitate imunologica mai activa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 587 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... in momentul adormirii ...

Stiati ca ...  in momentul adormirii, corpul nostru se relaxeaza, iar procesele fiziologice sunt incetinite? Respiratia este relativ atenuata, inima bate mai incet, rinichii isi incetinesc functiile, glandele salivare produc mai putin, tensiunea arteriala scade, digestia se incetineste, temperatura corpului scade cu o jumatate de grad. Concomitent, undele bioelectrice pe care le emite sistemul nervos devin mai lente sau sunt inlocuite cu altfel de unde, caracteristice starii de somn. Nimic nu este anormal din toate cate se petrec, intrucat organismului aflat in repaus nu-i mai sunt necesari aceiasi parametrui ca atunci cand este in activitate.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 588 din categoria stiati ca... corpul uman

« 144 145 146

147

148 149 150 »
«

»