´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 19

Stiati ca... in urma unui ...

Stiati ca ...  in urma unui studiu s-a constatat ca rasul si plansul sunt reactii fiziologice similare: ambele apar in situatii emotionale puternice, si nu se pot opri atunci cand vrem noi? Noi asociem plansul cu tristetea, insa lacrimile sunt declansate de o varietate de emotii. Se pare ca atat plansul, cat si rasul, pot usura un eveniment stresant, contracarand efectele cortizonului si adrenalinei. Asadar, poti sa te consideri norocoasa daca razi pana-ti dau lacrimile.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 73 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... atunci cand ceapa ...

Stiati ca ...  atunci cand ceapa este taiata ii sunt rupte celulele, eliberand enzime care produc un gaz, derivat de sulfoxid? Cand gazul ajunge la nivelul ochilor, el reactioneaza cu lacrimile si produce o cantitate mica de acid sulfuric, provocand durere. Creierul le semnaleaza apoi glandelor lacrimale sa produca mai multe lacrimi pentru a spala ochii de substanta toxica. Cu cat este taiata mai multa ceapa, cu atat se va produce mai mult acid sulfuric si cu atat o persoana va lacrima mai tare. Reactia chimica produsa la taierea cepei este de fapt un mecanism de aparare al plantei, care a evoluat astfel pentru a se apara de daunatori.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 74 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... intr-o viata o ...

Stiati ca ...  intr-o viata, o persoana produce aproximativ 25.000 litri de saliva, destul pentru a umple doua piscine?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 75 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... guma de mestecat ...

Stiati ca ...  guma de mestecat si branza pastreaza dintii frumosi? De fiecare data se mananca, bacteriile din gura reactioneaza cu mancarea si formeaza un acid organic ce duce la aparitia cariilor. Saliva dilueaza insa acest acid si reuseste sa contracareze procesul. Guma de mestecat stimuleaza salivatia, deci este benefica. In ceea ce priveste branza, grasimile acesteia pot actiona ca o bariera protectoare pentru dinti, ea contine de asemenea calciu si fosfati, care descurajeaza placa dentara si intaresc dintii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 76 din categoria stiati ca... corpul uman

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»