´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 19

Stiati ca... in interiorul capsulei ...

Stiati ca ...  in interiorul capsulei formate de articulatii se afla un lubrifiant, numit lichid sinovial, care contine gaze dizolvate? Atunci cand articulatia se intinde are loc o comprimare de fapt se comprima fluidul din interiorul ei, fortand gazele bogate in azot sa plece din lichidul sinovial? Eliberarea "aerului" din capsula articulatiei provoaca acel sunet. Odata ce gazele sunt eliberate, articulatia devine mai flexibila. Uneori ca articulatia nu mai pocneste o vreme. Acest lucru se intampla deoarece gazele eliberate se resorb in lichidul sinovial in aproximativ 15-30 minute.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 73 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... in urma unui ...

Stiati ca ...  in urma unui studiu s-a constatat ca rasul si plansul sunt reactii fiziologice similare: ambele apar in situatii emotionale puternice, si nu se pot opri atunci cand vrem noi? Noi asociem plansul cu tristetea, insa lacrimile sunt declansate de o varietate de emotii. Se pare ca atat plansul, cat si rasul, pot usura un eveniment stresant, contracarand efectele cortizonului si adrenalinei. Asadar, poti sa te consideri norocoasa daca razi pana-ti dau lacrimile.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 74 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... atunci cand ceapa ...

Stiati ca ...  atunci cand ceapa este taiata ii sunt rupte celulele, eliberand enzime care produc un gaz, derivat de sulfoxid? Cand gazul ajunge la nivelul ochilor, el reactioneaza cu lacrimile si produce o cantitate mica de acid sulfuric, provocand durere. Creierul le semnaleaza apoi glandelor lacrimale sa produca mai multe lacrimi pentru a spala ochii de substanta toxica. Cu cat este taiata mai multa ceapa, cu atat se va produce mai mult acid sulfuric si cu atat o persoana va lacrima mai tare. Reactia chimica produsa la taierea cepei este de fapt un mecanism de aparare al plantei, care a evoluat astfel pentru a se apara de daunatori.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 75 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... intr-o viata o ...

Stiati ca ...  intr-o viata, o persoana produce aproximativ 25.000 litri de saliva, destul pentru a umple doua piscine?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 76 din categoria stiati ca... corpul uman

« 16 17 18

19

20 21 22 »
«

»