´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 20

Stiati ca... guma de mestecat ...

Stiati ca ...  guma de mestecat si branza pastreaza dintii frumosi? De fiecare data se mananca, bacteriile din gura reactioneaza cu mancarea si formeaza un acid organic ce duce la aparitia cariilor. Saliva dilueaza insa acest acid si reuseste sa contracareze procesul. Guma de mestecat stimuleaza salivatia, deci este benefica. In ceea ce priveste branza, grasimile acesteia pot actiona ca o bariera protectoare pentru dinti, ea contine de asemenea calciu si fosfati, care descurajeaza placa dentara si intaresc dintii.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 77 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... furnicaturile numite si ...

Stiati ca ...  furnicaturile numite si parestezii sau amorteli sunt provocate de fluxul sangvin redus catre un nerv presat? Daca se sta prea mult intr-o pozitie ciudata sau chiar si cu picioarele incrucisate, se apasa pe un nerv indeajuns de tare pentru a-i intrerupe comunicarea cu creierul, provocand "adormirea" picioarelor. Parestezia se simte in general in extremitati (maini, picioare si glezne). Simpla modificare a pozitiei este de ajuns pentru a restabili comunicarea nervului cu creierul. Uneori, aceste furnicaturi pot fi insa semn al unor boli serioase, precum diabetul sau lupusul, caz in care ele nu dispar la modificarea pozitiei corporale.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 78 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... pielea de gaina ...

Stiati ca ...  pielea de gaina (numita si piloerectie) se formeaza la frig sau frica? Muschii de dimensiune mica de la baza fiecarui fir de par se contracta si dau acea aparenta de mini-dealuri pe piele. Acest fenomen era perfect justificat pe vremea stramosilor nostri cu blana, care reuseau sa prinda un strat de aer intre peri, realizand astfel termoizolatia. In plus, zburlirea parului avea un efect de intimidare pentru dusmani, facand ca omul sa para mai mare si mai fioros. In ziua de azi pielea de gaina nu mai are niciun sens, iar daca vrei s-o eviti imbraca-te gros si evita filmele de groaza.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 79 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... zbaterea ochiului este ...

Stiati ca ...  zbaterea ochiului este un fenomen comun si enervant ce poarta numele de miokimie, si este probabil provocat de o anomalie a unui nerv? De asemenea, expertii cred ca si oboseala, stresul, alimentatia de proasta calitate, alergiile, alcoolul si cafeina cresc incidenta fenomenului. Din fericire, acesta este un fenomen benign, ce trece in general de la sine.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 80 din categoria stiati ca... corpul uman

« 17 18 19

20

21 22 23 »
«

»