´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 33

Stiati ca... la om printre ...

Stiati ca ...  la om, printre muschii atasati globului ocular se numara si muschiul lui Muller aflat in spatele ochiului? Numit si musculus orbitalis nu i se cunoaste nicio functie, el fiind considerat vestigial, la alte specii de mamifere, acest muschi este functional si are un rol in miscarile ochilor.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 129 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... muschiul piramidal al ...

Stiati ca ...  muschiul piramidal al abdomenului este un muschi mic, de forma triunghiulara, care lipseste la 20% dintre oameni? Conform mai multor studii de anatomie, forta generata de contractia lui este relativ mica, deci el nu are un rol esential in buna functionare a musculaturii abdominale, in ansamblu.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 130 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... maselele de minte ...

Stiati ca ...  maselele de minte erau necesare stramosului omului deoarece acesta avea nevoie de maxilare mari, solide, si multe masele pentru a mesteca plantele crude cu care se hranea? Dar alimentatia umana s-a modificat considerabil intr-un timp relativ scurt, la scara evolutiei, ducand la o micsorare a maxilarelor, pe care acum nu mai incap atatia dinti. Maselele de minte, cele din fundul gurii, cate una pe fiecare jumatate de maxilar, deci 4 in total rasar tarziu, de obici dupa 18 ani.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 131 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... a treia pleoapa ...

Stiati ca ...  a treia pleoapa situata in coltul intern al ochiului, plica semilunara este o ramasita a membranei nictitante, membrana ce putea fi trasa peste ochi, in scopul protejarii acestuia? Ea exista la multe specii de pesti, amfibieni, reptile, pasari, dar rareori la mamifere. La majoritatea speciilor de primate (printre care omul) ea este foarte mult redusa.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 132 din categoria stiati ca... corpul uman

« 30 31 32

33

34 35 36 »
«

»