Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 62

Stiati ca... desi bebelusii seamana ...

Stiati ca ...  desi bebelusii seamana intre ei din punct de vedere fizic in primele saptamani de viata, se deosebesc deja din punct de vedere al comportamentului si al personalitatii? Temeliile comportamentului si personalitatii lor sunt puse inca din viata intrauterina. De exemplu, s-a stabilit ca bebelusii care erau foarte agitati inainte de a se naste tind sa devina niste copii colerici si mofturosi.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 245 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... fatul se misca ...

Stiati ca ...  fatul se misca foarte mult indiferent daca doarme sau este treaz? Acesta isi intinde corpul, mainile si picioarele, isi flexeaza degetele de la maini si de la picioare, se incrunta sau zambeste, si isi exploreaza teritoriul, prin intermediul atingerilor. Pe langa aceste miscari uzuale, specialistii au identificat si alte gesturi, mai putin obisnuite, ale bebelusului: linge peretele uterin si se plimba la propriu prin uter. Mai tarziu, cand este mai mare, sta pe spate si impinge cu piciorusele in peretele uterin. Femeile care au mai nascut au uterul putin mai mare decat cele aflate la prima sarcina si cordonul ombilical mai lung. Asadar, in cazul acestora, micutul are la dispozitie un spatiu mai vast pe care sa-l exploreze si mai multa libertate de miscare.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 246 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... aparatul auditiv al ...

Stiati ca ...  aparatul auditiv al fatului functioneaza inca din primul trimestru de sarcina? Multe femei insarcinate povestesc despre faptul ca adesea li se intampla sa simta bebelusul miscandu-se ca urmare a unui zgomot puternic (de exemplu, o usa trantita). Insa, micutul reactioneaza la stimuli sonori chiar si in absenta unor surse de zgomot puternic. Specialistii au facut diverse teste specifice, care au aratat ca bebelusul reactioneaza chiar si la sunete difuze si altminteri imperceptibile - cum ar fi zgomotul inabusit al circulatiei sangelui mamei, zgomotele intestinale, dar si vocea ei, pe care micutul invata foarte repede sa o deosebeasca de cele ale altor persoane. De asemenea, s-a demonstrat ca sunetul vocii materne calmeaza bebelusul, asadar, daca il simti ca este agitat si se misca foarte mult, vorbeste-i. Efectul va putea fi observat imediat.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 247 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... la bebelusi simtul ...

Stiati ca ...  la bebelusi simtul vazului se dezvolta ultimul, dar studiile intreprinse au aratat ca fatul percepe lumini si umbre, in nuante de portocaliu si rosu? Astfel daca mama se afla intr-un loc unde exista surse puternice de lumina, fatul are tendinta de a-si acoperi ochii cu manutele sau de a-si intoarce capul in partea opusa celei de unde vine lumina. Este important de stiut ca supraexpunerea mamei la surse de lumina poate avea efecte nocive pentru dezvoltarea ulterioara a vederii bebelusului, intrucat i-ar putea afecta retina.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 248 din categoria stiati ca... corpul uman

« 59 60 61

62

63 64 65 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct