´╗┐

Stiati ca ... corpul uman

curiozitati despre corpul uman - pagina 91

Stiati ca... leucocitele sau globulele ...

Stiati ca ...  leucocitele sau globulele albe sunt importante in apararea organismului contra infectiilor? Numarul normal de leucocite in sange este intre 4000 -8000 pe mm cub. Un numar mai mare de leucocite decat cel normal (leucocitoza) este intalnit in infectii. Leucocitoza este un mijloc natural de aparare al organismului impotriva infectiilor. Un numar foarte mare de leucocite se intalneste in infectii grave (septicemii). Scaderea numarului de leucocite se intalneste in anemii, unele infectii iar organismul nu mai poate lupta impotriva acestora.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 361 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... trombocitele sunt esentiale ...

Stiati ca ...  trombocitele sunt esentiale in coagularea sangelui, iar numarul lor normal este cuprins intre 150.000 - 300.000/mm³? Cresterea trombocitelor peste nivelul normal poate produce coagularea sangelui in interiorul organismului impiedicandu-se astfel circulatia normala a acestuia, formandu-se cheaguri, acestea ducand la infarcturi, accidente vasculare cerebrale, tromboflebite. Scaderea numarului de trombocite predispune la sangerare vaselor de sange chiar si in cazul leziunilor minore.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 362 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... plasma contine in ...

Stiati ca ...  plasma contine in proportie de 77-81% apa in care se gasesc substante organice azotate (aminoacizi, albumina, globulina, uree, creatinina), glucide (glucoza), lipide (colesterol, acizi grasi), elemente minerale (Cl, Na, K, Ca, Mg, I, Fe, carbonati, etc.), enzime (fosfataze acide sau alcaline) hormoni, diversi produsi ai metabolismului? Atunci cand aceste substante se gasesc in limite normale, Ph-ul sangvin este usor alcalin (7, 38-7, 42 in sangele arterial, respectiv 7, 36-7, 40 in sangele venos), realizandu-se homeostazia organismului uman.

Curiozitati: Curiozitatea numarul 363 din categoria stiati ca... corpul uman

Stiati ca... timpul de coagulare ...

Stiati ca ...  timpul de coagulare aduce o informatie globala asupra procesului de coagulare a sangelui? Valorile normale sunt intre 6 - 12 minute?

Curiozitati: Curiozitatea numarul 364 din categoria stiati ca... corpul uman

« 88 89 90

91

92 93 94 »
«

»